Bányamunkások.

Arizona államban, Oatman városkájában nem mindennapi attrakció vár ránk: a település western hangulatú utcáin kóborló vadszamarak. A csacsikat kézből lehet etetni, főként szénakockákkal, amelyeket könnyen beszerezhetünk városszerte. Noha az állatok kedvesek a turistákkal, azért nem árt résen lenni, a táblák is arra figyelmeztetnek, hogy mégiscsak vadszamarakkal van dolgunk! Óvatosan és körültekintően kell őket megközelíteni és etetni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

Oatman Burro

A vadszamarak azon munkaszamarak utódai, amelyeket az 1800-as évek végén szállították ide, amikor már nem tudták hasznukat venni a bányákban. Korábban ugyanis ezeket az állatokat alkalmazták az alapvető dolgok, például kövek, fémek szállítására.

Oatman, Arizona (5)

A csacsik minden reggel ott kószálnak az utcákon, üdvözlik a turistákat és természetesen élelem után kutatnak. A takarmányt és répát tartalmazó eledelt jóformán bármelyik üzletben be lehet szerezni, így a szamarak bőven el vannak látva táplálékkal. Napnyugta előtt visszatérnek a dombok közé, ahol menedéket keresnek maguknak az éjszakára. A következő reggel aztán már ismét ott találja őket az utcákon, ahol  minden turistától ételt várnak és szemtelenül kunyerálnak.

Oatman downtown traffic

Wild Burros in Oatman, Arizona

Forrás: www.amusingplanet.com