Bonyolult épületek.

Az Okavango-delta rendkívül különleges hely, egyedülálló a világon. A hatalmas, mocsaras szárazföldi torkolatnál a folyó gyakorlatilag eltűnik, ahelyett, hogy az óceánba futna.

Néhány hónapot vesz igénybe, amíg a víz elér a Kalahári-sivatagba, elárasztja a kietlen tájat és valóságos paradicsommá változtatja azt. Ebben a zöld oázisban számtalan állat megjelenik, Afrika egyik legváltozatosabb vadvilága kel itt életre. A víz termeszek millióit önti ki az otthonából és így azok a madarak, hüllők, rovarevő emlősök zsákmányaivá válnak.

A termeszdombok különleges látványt nyújtanak Botswana északi részén, az Okavonga-deltában pedig tömegesen fordulnak elő. Ez a sekély víztábla következménye, ami arra ösztönzi a termeszeket, hogy a fészküket a talajszint fölé építsék, nehogy az áradás kimossa azokat a föld alól. Amikor a víz megérkezik, ezek a hatalmas halmok egyfajta szigetként szolgálnak az állatok számára.

A termeszvárak gigantikusak és igen bonyolultak lehetnek.

A belsejükben alagutak, járatok kiterjedt rendszere foglal helyet és egyfajta hűtőrendszerrel is rendelkeznek. A jó szellőzés érdekében több aknát építenek a termeszek, amelyek a fészek alatti pincébe vezetnek. A rovarok államokban élnek.

Nem csak a termeszek élnek a fészekben, de bizonyos gombák is.

Ezek szimbiózisban élnek a rovarokkal, gazdagítják a talajt például a nitrogén és a foszfor szintjének növelésével. A kapcsolat évmilliókra nyúlik vissza, mindkét fél jól jár: a termesznek segít a gomba a cellulóz lebontásában, a gomba viszont cserébe tápanyagot és védelmet kap.

A termeszek Botswana mindennapi életének részei.

Az apró, szárnyas rovarok népszerűek, mint eledelek, a magas fehérje- és zsírtartalmuk miatt fogyasztják őket. A háziasított szárnyasok, baromfi számára is adják táplálékként. Gyógycélokra is alkalmazzák a termeszeket, például sebek gyógyítására, vagy terhességi betegség kezelésére. A várandós nők néha magát a halom földjét eszik meg, mivel úgy vélik, hogy az táplálja a magzatot.

A termeszek javítják a talajt is, a kutatások szerint a cirok vagy a kukorica jobban nőnek az általuk megművelt területeken. Ugyanakkor mezőgazdasági kártevőként is számontartják őket, mert pusztítják a terményeket, palántákat.

Forrás: www.amusingplanet.com