Vas és kén.

Az Új-Zéland északi részén fekvő Wai-O-Tapu vulkanikus területe nem szűkölködik természetes látnivalókban, de talán az egyik legfigyelemreméltóbb az Ördög Fürdőjének nevezett élénkzöld tó. A kénben gazdag víz szinte neonszínben világít.

Az Ördög Fürdője különleges színét a hidrogén-szulfid gázok és vastartalmú sók kombinációja adja.

A zöld szín árnyalata és erőssége függ az adott pillanatban beeső napsugaraktól és a vízben jelenlévő ásványi anyagoktól. Az intenzív zöld színért a vastartalom, a világos, szinte sárgás, lime színért pedig a kéntartalom felelős.

A víznek egyébként sajátos szaga is van, ami leginkább a rothadó tojás és a csatornabűz keverékére emlékeztet. Az Ördög Fürdője elnevezés tehát igencsak találónak tűnik.

Nem csoda, hogy a zöld tó az egyik legnépszerűbb látványosság a területen. A geotermikus komplexumban egy olyan kilátópontot is találunk, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk, teljes pompájában ’élvezhetjük’ a zöld víz színét és szagát.

Talán nem is kell mondani, hogy a tó vize nem alkalmas az úszásra, főként azért, mert olyan savas, hogy súlyos bőrbántalmakat okozhat. Ugyan kinek lenne kedve bemenni egy ilyen bizarr fürdőbe?

Forrás: www.odditycentral.com