Pergő szuvenír.

Irimote-n, az Okinava prefektúra második legnagyobb szigetén egy különleges partot találunk: a Hoshizuna-no-Hama strandot.

Első ránézésre nem tűnik különösen érdekes strandnak, éppen olyan, mint a többi a japán szigetvilágban.Ha közelebbről vizsgálódunk, akkor viszont felfigyelhetünk rá, hogy a szemcsék többségének érdekes alakja van, leginkább 5 vagy 6 ágú csillagra emlékeztetnek.

Valójában ezek nem homokszemek, hanem a foraminiferák, azaz a likacsosházúak vázai. Ezek a tengeri egysejtűek az óceán fenekén növekedő élőlények, mészkővázuk a pusztulásuk után is megmarad, kimosódik a partra.

Mindössze pár mm-esek a homokszemek, elsőre biztosan nem tűnik fel a szokatlan alakjuk. Azonban egy idő után a strandolóknak mindenük tele lesz a homokkal, a szemcsék tapadnak a bőrhöz, biztosan szemügyre vesszük őket. Néhányan kifejezetten azért érkeznek erre a partszakaszra, hogy csillag alakú homokszemeket vadásszanak. Mindez viszont arra ösztönözte a helyi hatóságokat, hogy megtiltsák a homok hazavitelét.

Természetesen a közösségi oldalak felkapták az itt készült képeket és így nagyon megnőtt a strand népszerűsége. Ez egyszerre áldás és átok, mert ugyan segít a helyi vállalkozók forgalmán, de a roham felgyorsítja a különleges homok pusztulását is. Mivel sokan szuvenírként viszik haza a szemcséket, egyre fogy a homok a partszakaszról.

A tudományos magyarázat ellenére helyiek egy része azonban még mindig hisz a legendában, ami szerint az apró csillagok parányi utódai a Dél keresztjének és északi Sarkcsillagnak. Az óceánban születtek, de nem sokkal később megölte őket egy óriáskígyó. Csupán apró vázuk maradt utánuk.

Forrás: www.odditycentral.com