Kitört az elszigeteltségből.

Évszázadokon keresztül Kuoliang lakói jóformán el voltak vágva a külvilágtól. A kis kínai település a Taihang hegység sziklás csúcsán foglal helyet, nem is olyan rég még 720 kőbe vájt lépcsőn keresztül lehetett megközelíteni, amit a Song dinasztia idején, kb. ezer évvel ezelőtt készítettek.

Talán nem kell mondani, hogy a fokokon bármit fel- vagy lecipelni komoly kihívást jelentett. Nem csoda, hogy a 300 lakos többsége sokszor a költözésen gondolkodott egy könnyebb élet reményében. Az itt élőknek minden nap kemény kihívást jelentett. A külvilágból semmiféle forgalom nem tudott bejutni, a friss terményeket pedig nem tudták máshol értékesíteni. A disznókat például csak 50-60 kg-ig hizlalhatták, máskülönben nem tudták volna lejuttatni őket a meredek falakon.

2011-4-29 17-24-01

Kuoliang megrekedt gazdaságilag, az elszigetelt helyzete miatt még ennél is nehezebb volt például egy beteget kórházba vagy orvoshoz juttatni. Ha bárkinek bármilyen baja lett, 8 ember kellett ahhoz, hogy egy hordágy segítségével lecipelje a sziklán, majd ezt követően egy 4 órás utazás várt még rá a legközelebbi kórházig. Egyértelmű volt, hogy valamit tenni kell.

1972-ben azonban minden megváltozott, amikor a település vezetése elhatározta, hogy egy alagutat váj a sziklába.

Annak ellenére, hogy semmiféle gyakorlatuk vagy tudásuk nem volt a mérnöki tervezésben, útépítésben, 13 legerősebb ember önként nekikezdett az alagút vájásának. Csak kézi szerszámokat használtak, vésőt és kalapácsot, kötelek segítségével ereszkedtek le a sziklán, centiről centire mentek előre. Nagyon lassan haladtak, 3 naponta egy métert, de nem adták fel.

Ahogy az alagút formálódni kezdett, egyre több lakos csatlakozott a munkához, így 5 éven belül elkészült az 1250 méter hosszú Kuoliang alagút.

Az autók megjelentek a faluban, egyszerre megindult az élet. Nem sokkal azután, hogy elkészült a folyosó, a jóformán senki által nem ismert faluból egy csapásra turistalátványosság lett. A tengerszint felett 1700 méterrel fekvő település gyönyörű kilátást, páratlan természeti környezetet kínál a látogatóknak. Az itt élők pedig azóta jól érzik magukat a lakhelyükön.

Forrás: www.odditycentral.com