Segítő csillók.

Általában csupán néhány milliméter hosszúak, szürkések, laposak: az örvényférgeket alig vesszük észre a pocsolya alján. A laposférgek egyik altörzsét képező Turbellaria fajok mégis az élővilág egyik legfurcsább teremtményei.

Ha szeretnénk őket alaposabban szemügyre venni, biztosan nagyítóra lesz szükségünk. Az örvényférgeknek jól elkülöníthető elülső végük van, majd a test közepétől indulva nyílszerű fejben végződnek, és a két fura szem is kivehető. Ezek az egyszerű szemek feketék és a vékonyabb bőr miatt ijesztőnek tűnhetnek.

Ugyanakkor végbélkimenetet, elkülönült hátsó részt ne keressünk, az nincs. Az örvényféreg szájnyílása általában a test közepén található, az egynyílású emésztőrendszer pedig többnyire gazdagon elágazó, a salakanyag pedig egyszerűen eloszlik a szervezetükben.

A legtöbb örvényféreg hermafrodita, azaz hímnős. Bár a földigilisztákról terjedt el, velük kapcsolatban nem igaz az, hogy ha kettévágjuk őket, mindkét rész új gilisztává fejlődik – az örvényférgek esetében helyénvaló az állítás! Bármilyen irányba, bárhogyan vágjuk el a férget: minden egyes rész egy teljesen működőképes élőlénnyé válik. Azt még a tudósok sem tudják pontosan, hogy miként képes erre az elképesztő mutatványra.

Bedford's Flatworm

Az örvényférgek többsége tengerben vagy édesvízben (az aljzaton) él, de vannak szárazföldi fajok is. Olyan, mintha úsznának vagy lebegnének a tócsa alján. Ez a hatás vélhetően annak köszönhető, hogy több ezernyi mikroszkopikus szőrszál, csilló segítségével a vizet kavarják. A csillók segítenek abban is, hogy a táplálékot a szájnyíláshoz sodorják (finom törmeléket, algákat, protozoákat). A férgek a nevüket is a csillók örvénykeltő hatásáról kapták.

Forrás: www.discoverwildlife.com