A bőrünkön érezzük a klímaváltozást.

Alaszka hatalmas, lenyűgöző és vad tájairól híres: festői hegyek, sűrű erdők, zubogó patakok váltakoznak. A területek egy része csak helikopterrel megközelíthető, elsősorban a legtávolabbi, északi részek.

2018-ban a tudós Jon O’Donnell meglepődve vette észre, hogy az alaszkai folyók egy részének vize zavarosan rozsdásra, narancsszínűre váltott.

A kristálytiszta vizű hegyi patakokkal szemben nagy kontraszt mutatkozott. A kutató azóta hosszabban tanulmányozta jelenséget és megfigyeléseit nemrég a Nature Communications: Earth and Environment c. tudományos folyóiratban publikálta. Fő megállapításai szerint az okokat a globális klímaváltozásban kell keresni, ahogy ugyanis a permafroszt felmelegszik, fémek és savak jutnak a folyókba, szennyezve azok vizét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

National Park News (@nationalparknews) által megosztott bejegyzés

Miután O’Donnell a narancsszínű folyamokat észlelte még 2018-ban, több intézmény kutatóival, szakembereivel összefogva kezdte a vízmintákat elemezni. A műholdas felvételek alapján feltételezhető volt, hogy a víz színeződése még 2008-ban kezdődött és az űrből is látható. Minél nagyobb területeket repültek be, annál több rozsdaszínű folyót, patakot fedeztek fel. A narancsra váltott folyókban gondot jelenthet az is, hogy toxikussá válik a víz, de az is, hogy a fura szín és összetétel visszatartja a halakat a vándorlástól és nem jönnek fel ívni ezekbe a folyókba.

Miután a víz összetételét elemezték, kiderült, hogy vasat, cinket, nikkelt, rezet és kadmiumot tartalmaz. Sok esetben nagyon savas kémhatásúak voltak a minták, 2.3 értékkel (a normál 8-as értékhez képest).

Számtalan fém megtalálható volt a mintákban, az egyik domináns összetevőnek a vas bizonyult. Ez az az elem, amely a színváltozásért felelős lehet.

Először a mellékfolyók váltanak narancsszínűre, amikor a vas oxidálódik és rozsdaszínűvé válik. A zavaros víz aztán a nagyobb folyókba jut, ahol összekeveredik a még kristálytiszta vízzel. A folyamat kulcseleme a klímaváltozás, emiatt a permafroszt felolvadása, ami hatással van a víz ihatóságára és a vadvilágra is. Az alaszkai lazacpopuláció különös mértékben érintett lehet, de a permafrosztból régóta csapdába esett dolgok is kiszabadulhatnak, például ősi növények DNS-ei vagy fagyott állapotban lévő vírusok.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: Ken Hill/National Park Service