Mesélő DNS.

Új-Kaledónia szigetén él egy szerény, szinte észrevehetetlen növény: a Tmesipteris oblanceolata páfrány. Az egyszerűnek tűnő kis zöld valójában egy rekorder, valamennyi élő organizmus közül a leghosszabb genommal rendelkezik. A páfrány, amelynek ősei 350 millió éve, a dinoszauruszok előtt jelentek meg, a talajon vagy korhadó fák törzsén nő.

Nemrég tudósok egy csapata gyűjtött be Új-Kaledóniában mintákat a növényről, további tanulmányozás céljára. A vizsgálatok során kiderült, hogy a páfrány genomja 50-szer hosszabb, mint az emberi genom és 7%-kal felülmúlja az előző csúcstartót is.

A páfrány 416 pár kromoszómát tartalmaz minden egyes sejtjében, míg mi, emberek 23 párat, ha pedig kicsomagolnánk a genomot, az magasabbra érne, mint a híres londoni Big Ben tornya.

Más élőlényekhez viszonyítva a növények elképesztő diverzitást mutatnak, ha DNS szinten vizsgáljuk őket. A felfedezés számos kérdést felvet azzal kapcsolatban is, hogy mi a biológiai lehetőségek felső korlátja.

A nagyobb genomok több erőforrást igényelnek a DNS megsokszorozásához, javításához, átírásához, míg a szekvenciának nagyobb sejtmagra és sejtre van szüksége, hogy elférjen benne. Talán nem meglepő, hogy a nagy genommal rendelkező fajokat fenyegeti leginkább a kihalás.

Az előző leghosszabb genom rekordját egy japán virágos növény, a zászpafélék közé tartozó Paris japonica tartotta, az állatoknál pedig az etióp gőtehal mondhatja magát e téren csúcstartónak.

A DNS szekvenálás gyors fejlődése ellenére még rengeteg meglepetést rejthet a genom-diverzitás, hiszen eddig mindössze 20 ezer faj genetikai anyagának szekvenálását végezték el.

www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Pol Fernandez/iScience