Nyitva csak apály idején.

Barra egy kis sziget a skóciai Külső-Hebridákon. A sziget döntően gael nyelvű, és közel 1200-an lakják. Érdekessége, hogy a repülőtere az egyetlen olyan a világon, ahol a homokos partot használják kifutópályaként a kis repülők.

A járatok csak apály idején tudnak közlekedni, dagálynál ugyanis víz alá kerülnek a leszállópályák.

A Traigh Mhor (a Nagy Part) nevű partszakasz ismert kagylógyűjtő hely is, amelyet azonban 1933 óta a légi forgalom is használ. A menetrend szerinti járatok 1936 óta érkeznek-indulnak a területen.

A strandreptéren 3 kifutópálya működik, végeiket fapóznák jelzik.

Amennyiben vészhelyzet van és éjjel kell repülni, a járművek lámpái jelzik azt, hogy hova tudnak leszállni a gépek. Meglepő módon a part a nagyközönség előtt is nyitva van. Nagyon népszerű ugyanis a strandon a kagylógyűjtögetés. Amikor repülőgép várható, a szélzsák jelzi, hogy a légi forgalom aktív és nem szabad a területre lépni.

Fotó: Murdo MacLeod
Fotó: Murdo MacLeod
Fotó: Elaine Haworth/Flickr
Fotó: ChristineKelt/Flickr
Fotó: Murdo MacLeod

Noha úgy hangzik, mint egy óriási kaland, valójában a repülésre vonatkozó szabályok és biztonsági előírások itt is pontosan ugyanazok, mint bárhol máshol a világon. Természetesen a legmodernebb vészhívó berendezések működnek itt is, csak a biztonsági személyzetet riasztják a szokottnál sűrűbben, ugyanis időnként az öbölbe sodródott delfineken, fókákon kell segíteni, sokkal gyakrabban, mint ahányszor a légi üzemeltetéssel kapcsolatos problémákat kell elhárítaniuk.

Fotó: Murdo MacLeod
Fotó: Murdo MacLeod
Fotó: Victoria Cormie/Flickr
Fotó: Sela Yair/Flickr

Fotó: Murdo MacLeod
Fotó: Murdo MacLeod

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Murdo MacLeod