Élni a lehetőséggel.

Norvégia partjainál, Oslo-tól mintegy 75 km-re fekszik egy különös börtönsziget. A világ legkellemesebb börtöne, a Bastoy 115 bűnözőnek ad otthont, köztük az ország legkegyetlenebb gyilkosainak, drogkereskedőinek.

A raboknak itt jóformán olyan életük van, mintha nyaralnának.

Nincsenek szögesdróttal koronázott, hatalmas falak, villanypásztorok, talpig felfegyverkezett őrök, vérebek. A börtönlakók színes házikókban élnek, állatokat tenyésztenek, növényeket termesztenek, fát aprítanak. A településen van bolt, temploma iskola, az egész olyan, mint egy falu: egy közösség, ahol mindenkinek van tennivalója.

A parton van egy kis strand, ahol napozni lehet, emellett számtalan horgászhely akad, lehet lovagolni, szaunázni, teniszezni is.

Ez a fajta bánásmód nagyon különösnek mondható.

Az emberek többsége úgy érzi, hogy egy börtönnek kegyetlennek kell lennie: ridegnek, hidegnek, kényelmetlennek, ahol csak a minimális ellátás, viszont sok büntetés jár.

Ugyanakkor, ha az a célja a fogva tartásnak, hogy megváltoztassa a rab életét, értékrendszerét, akkor a Bastoy működőképesnek tűnik. Az innen kikerülő foglyoknak csupán 16%-a kerül visz két éven belül, ami nagyon jó arány európai 70%-hoz képest, de még norvég viszonylatban is, ahol ez a szám 20%.

A hozzáállás, az elfogadás, a tisztelet, az esély lehetőséget teremt arra, hogy az itt élők felfedezzék magukban azokat az értékeket, képességeket, amelyek alapján később a társadalom teljes jogú tagjaivá válhatnak. A változás belülről indul, a foglyok képesek elhinni, hogy másként is élhetnek majd ezután.

Reggel nincs ébresztő a raboknak, azonban időben ott kell lenniük az iskolában vagy a munkahelyen. A megbízhatóság fontos érték. A munkában választásaik vannak, dönthetnek arról, hogy mivel szeretnének foglalkozni. A felelősség az övék, akár ácsok, akár eladók, akár a komp üzemeltetői a nap folyamán. A munkanap fél 9-kor indul és du. fél 4-ig tart. Éjszakára csupán 5 őr marad.

Fotó: www.businessinsider.in
Fotó: www.businessinsider.in
Fotó: www.businessinsider.in

A kis házikók 6 embert képesek elszállásolni, de mindenkinek saját szobája van. A konyha közös és más eszközökön is osztozkodnak. Csak egy közös étkezés van az ebédlőben, a többit maguknak kell készíteniük, arra viszont lehetőségük van, hogy megválasszák az alapanyagokat, a rabok vásárolhatnak a napi munkáért kapott étkezési hozzájárulásból.

Fotó: www.businessinsider.in

Norvégiában bármely fogoly jelentkezhet ebbe a börtönbe, ha a büntetéséből már csak max. 5 év maradt. A világ legliberálisabb börtöne sokaknak egy ugródeszka a normális élethez.

Forrás: www.amusingplanet.com