Kelta mítosz.

A Bull Rock egy sziklás kis sziget Írország partjainál, a nyílt tengeren, nem messze a Dursey-szigettől. Nem nagy és nincs is lakója, ami igazán érdekessé teszi, az a sziklák fura alakja.

A sziget természetes alakja egy bejáratszerű nyílást foglal magába, ami épp elég nagy ahhoz, hogy a kisebb hajók átférjenek rajta. Az a tény, hogy ezt nem emberi kéz alkotta, hanem természetesen alakult ki, még érdekesebbé és rejtélyesebbé teszi a földdarabot.

A kelta mitológiában az alvilág egy olyan terület, amely mélyen a tenger alatt fekszik. Ezért a tenger közepén található bejáratszerű nyílást sokan az ’Alvilág kapujának’ tartják. A bejárat zöld, talán a vaskiválás miatt. A kelták a zöld színt a halállal és az alvilággal hozzák kapcsolatba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Henrique Telli (@henrique.telli) által megosztott bejegyzés

Eltekintve a sziget alakjától, a rajta lévő egykori világítótorony és gondnokának története is érdekes. A 19. század második felében egy világítótoronyra volt itt igény. Az építést Henry Grissel végezte, a munka 1866-ban fejeződött be. A gondnok egy kétemeletes házat is épített a sziklákra, hogy ott élhessen anélkül, hogy el kelljen hagynia a szigetet. Azonban 1881-ben beütött a katasztrófa, viharok rombolták le a világítótornyot. Noha a gondok nem tartózkodott benne, a szigeten ragadt, mielőtt a megmentésére mentek volna.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ger Heath (@heathger) által megosztott bejegyzés

Az első világítótorony után egy második is épült, de az évtizedekig nem működött. Napjainkban a Bull Rock sziget teljesen elhagyatott, eltekintve a néhány, még mindig álló épületmaradványtól. Természetesen szervezett túrákat is indítanak ide, hogy az Alvilág kapuját megnézhessék az érdeklődők.

Forrás: themindcircle.com