Ne dobd el!

Akármerre is járunk, eldobott cigarettacsikkekre bukkanni nem nehéz. Az utca porában heverő rudacskák nem csak a talajt szennyezik és csúfítják, de a növények gyökeréhez jutva, vagy a vizekbe sodródva is jelentős károkat okoznak.

A 26 éves Naman Gupta egy nagy parti után egy hatalmas kupac csikket látva gondolkodott el azon, hogy vajon mennyi csikket dobnak el az emberek világszerte nap mint nap.

A férfi most egy olyan céget alapított, amely összegyűjti a csikkeket kihelyezett kukák segítségével. A szemetet pedig újrahasznosítja, többek között plüssöket és kulcstartókat készítve belőlük. 2016 óta már 300 millió csikk került így hasznosításra, ami 100 ezer kg hulladékot jelent.

Naman számára ez küldetés, megoldás egy nagyon fontos problémára, amely minden társadalmat érint. A Delhi Egyetem harmadéves hallgatója volt, amikor a vállalkozásba fogott.

Projektje során havonta 6 ezer kg csikket gyűjt be például az utcai árusok segítségével, akik pénzt kapnak azért, hogy a gyűjtőkbe dobják a földön heverő cigarettavégeket. Indiában egyébként ez teljesen újfajta vállalkozásnak számít, amit korábban senki sem csinált.

A munkások aztán 3 részre osztják a csikkeket: szűrőre, papírra és megmaradt dohányra. A papír és a dohány maga komposztálható, az értékes trágyát helyi farmereknek és termesztőknek adják vagy házi szúnyogriasztó szerként alkalmazzák. A szűrő egy cellulóz-acetát nevű műanyagból készült, felaprítják, 24 órán át kémiai szerekkel kezelik, majd párnák, kulcstartók, plüssök töltőanyagává alakítják.

A lelkes férfi minden dohányost arra biztat, hogy hagyjon fel a káros szenvedéllyel, mert akkor a cigarettacsikkek problémája egyszerűen megoldódik.

Bevezető kép: facebook.com/codeeffort