Egy is elég lenne. De mi rögtön egy tucatot mondunk!Egy hűsítő kancsó sör a meleg nyári délutánokon és az esti meccsek ideje alatt is jól jön. És ha még azt is elmondjuk, hogy milyen jót teszel a szervezeteddel, ha sört iszol, akkor garantáltan kiélvezed a hűsítő nedű minden cseppjét.

Az egészség-tudatos egyének persze elkerülik az aranysárga nedűt, mégpedig a magas kalóriatartalma miatt. Igaz, hogy ha sokat iszunk belőle, gyorsan sörhasunk nő, de mértékkel fogyasztva egészségünkre gyakorolt hatása simán kenterbe veri a gurulástól való félelmünket.

Nézzük az előnyöket!

1. Kontrollálható mennyiség

A sör kényelmesen fogyasztható üvegekben kapható, amik segítenek ellenőrzés alatt tartani az elfogyasztott alkohol mennyiséget. Könnyű azt mondani, hogy csak egyet (esetleg kettőt…) iszom, nem érzed azt, mint a bornál, hogy még ott a fél üveg …

2. Gazdag B vitaminban

Az élesztő miatt sok B vitamint találunk a sörben. A szűretlen sör különösen sok B3, B6 és B9 vitamint tartalmaz. A B3 a sejtek javító mechanizmusában játszik szerepet, a B6 többek között fontos az ingerület-átvitelhez, a B9 (folsav) rengeteg egyéb mellett a fehérvérsejtek képzésénél is nélkülözhetetlen.

3. Tele van rostokkal

A sör rostokat tartalmaz, amelyek természetes hashajtóként működnek. Lelassítják az emésztést, vagyis csökkentik az étvágyat. Inkább egy üveg sör, mint a túlevés kellemetlen tünetei, nem igaz?

4. Csökkenti a stresszt

Napi egy sör elűzi a stresszt, csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A mérsékelt alkoholfogyasztás a szorongást is redukálja.  A mérsékelt a nők esetében kb. 3 dl-t jelent, a férfiaknál ennek dupláját.

5. A sörivóknál kevesebb esetben fordul elő a 2-es típusú diabétesz

Tanulmányok igazolták, hogy a sörivók körében 30 %-kal kevesebb 2-es típusú diabétesz fordult elő, mint azok között, akik tartózkodtak a folyékony kenyér fogyasztásától.

6. A sörösöknél ritkábban fordul elő epekő

Kevesebb epekő, vesekő, és egyéb gyomorproblémák. Elég jól hangzik, nem?

7. Antimikrobiális hatása van

A sörfőzés során használt keserű komlónak antimikrobiális tulajdonsága van, amely felveszi a harcot a kórokozókkal szemben.

8. Nagyszerű az izomzatodra

A komlóban található egyik anyag az izmok leépülése ellen hat. Nemcsak a korsó emelgetésétől lehet bicepszed!

9. Magas a szilícium-tartalma

Napi két sör megvédhet az Alzheimer-kórtól, állítja egy tanulmány. Eszerint a magas szilícium bevitel limitálja az agy alumínium felvételét, így jótékonyan védve azt.

10. A mérsékelt sörfogyasztás jó hatással van a csontok sűrűségére

A sör erősen tartja a csontjaidat! A csontsűrűség és a sör vagy bor fogyasztása közötti összefüggés már igazolást nyert. A kemény ivászat persze a csontok leépüléséhez vezet, úgyhogy csak mértékkel!

11. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

A vörös bor egészségre gyakorolt hatását sokat hangoztatják, de kevesebbet hallunk arról, hogy a sörnek is vannak előnyei! Sőt, egy tanulmány szerint a sörivók még a bor és whiskey ivóknál is kevesebb szívproblémáról számoltak be.

12. Társasági összekötő kapocs

Ne feledkezzünk meg a sör közösségépítő szerepéről sem! Összejönni egy sörre vagy leugrani egy korsóra ebédszünetben kifejezetten hasznos a kapcsolatépítés során! Egy sör naponta elég, hogy oldja a gátlásokat, növelje az önbizalmat, megindítsa a társalgást. Szóval, jöhet egy korsóval?