Apró és zöld.

Nem árt a jó fül, ha az ember a természetben jár, ezt bizonyítja az alábbi eset is. Egy Costa Rica-i természettudós ugyanis a fülét követve kutatott egy rejtélyes hangot 6 hónapon keresztül, aminek egy új békafaj felfedezése lett a vége.

Az apró zöld békát Donald Valera Sota természettudós és a Tapír-völgyi Természetvédelmi Terület társtulajdonosa fedezte fel. Az egykori szarvasmarha farmot vadrezervátummá alakító férfi régóta kutatta a különös hang forrását. A szakember az erdőben nőtt fel, ahol hamar megtanulta beazonosítani a különféle fákat, madarakat, békákat. A parányi békát hallotta egy ideje, de nem bukkant rá, olyan remekül álcázta magát a kétéltű.

Soto először akkor hallotta ki a kétéltű éles hívóhangját több mint 10 más béka hangja közül, amikor egy vizes területen fekvő tavacska mellett sétált 2018 márciusában, heves esőzéseket követően. Épp azt tervezte, hogy kibővíti a vizes területet, hogy még nagyobb helyet biztosítson a vándormadaraknak az Észak-Amerikából Dél- és Közép-Amerikába tartó útjuk során. A szokatlan békahang szakította félbe a töprengését.

Mivel a béka éjjel volt a legaktívabb, Soto többedmagával együtt ekkor kezdett fülelni. Vele volt 2 lánya, Kira és Ellie, valamint Juan Abarca herpetológus és Valeria Aspinall biológus is. Több hónapos, éjszakai sétákkal telt időszak után végül a kis csapat megpillantott egy példányt. A mindössze 2 cm-es kis béka tökéletesen álcázta magát a fűben.

A béka oldalán egy jellegzetes sárga csík fut kb. félútig, majd ott hirtelen megáll. Emellett a fajt kék ’hónalj’ és piros pöttyök jellemzik.

Fotó: Juan Abarca

A béka közönséges neve Tapír-völgyi fabéka lett, a tudományos neve Tlalocohyla celeste. A faj mindössze az ötödik tagja lett a nemzetségének.

A pontos azonosításhoz meg kellett határozni, hogy morfológiailag vagy fizikailag mennyire hasonlít vagy különbözik más fajoktól. Végül a csapatnak sikerült 2 párosodó példányra bukkannia. Megvizsgálták a nőstény által a levél aljára rakott petéket és az ebihalakat is, sőt a béka DNS elemzését is elvégezték. Mivel semelyik ismert fajéval nem egyezett, egyértelműen új faj felfedezését jelentette.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Juan Abarca