A titokzatos ártéri világban fekete gólyák, gímszarvasok, vaddisznók élnek.

2017. május 18-ától vetítik az ország 40 mozijában a Gemenc – Árterek világa című látványos természetfilmet. Aki valaha járt már ezen a gyönyörű, vadregényes területen, az biztosan visszavágyik, aki pedig még sosem látta, most megnézheti a mozivásznon a páratlan szépségű vidékünket.

Fotó: Pannonia Entertainment / GP Green Planet Film

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, a Gemenc a Sió torkolatától Báta községig tartó terület. Gemenci Tájvédelmi Körzet néven 1977 óta védett, jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Park része. A Duna szabályozása során az árvízvédelmi töltést itt, Gemencnél, a medertől 5-6 km-re alakították ki, így ezt a hatalmas, 18 ezer hektáros területet időről időre elönti a folyó. A víz azonban nemcsak pusztít, de védelmet nyújt, táplál, épít is. Ezt az egyedülálló és csodálatos világot mutatja be a WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő családi film.

Fotó: Pannonia Entertainment / GP Green Planet Film

A film főszereplői az állatok, többek között Gemenc emblematikus lakói, a fekete gólyák. Ők egyáltalán nem szeretik az ember közelségét, sokkal jobban érzik magukat az ártéri erdők rejtett zugaiban. Az országban kb. 400 pár fekete gólya él, ebből Gemencen 40 pár fészkel, ez a fekete gólyák által legsűrűbben lakott terület Európában. Mellettük megjelennek a vaddisznók, a gímszarvasok, a varangyok, rengeteg madár, hiszen a terület gazdag madárvilággal is rendelkezik. Nem maradnak ki a páratlan szépségű növények sem a felvételből.

A film készítői (a rendezője Olma Frigyes) a szabadidejükben forgatták, döntően saját pénzből. A forgatás öt évig tartott, hiszen a munka mellett heti 2-3 napot tudtak csak filmezéssel tölteni. A forgatás javarészt várakozással telt, sokszor órákig kellett csendben ülni, figyelni a szúnyogoktól hemzsegő ártéren. Néha szerencséjük volt, és váratlan eseményt tudtak lencsevégre kapni, máskor viszont balszerencse kísérte őket, például amikor egy 35 méteres fán landolt a drón, vagy egy állat rágta meg a webkamera vezetékét.

Fotó: Pannonia Entertainment / GP Green Planet Film

Fotó: Pannonia Entertainment / GP Green Planet Film

A varázslatos filmhez kedvcsináló trailer is készült:

A vetítések idejéről és helyszínéről pedig itt tudtunk tájékozódni:

www.facebook.com

Forrás: www.turistamagazin.hu