Fecskefarkú, éjjeli, csüngő.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya új kampányt hirdetett: a közönség választhatja meg, hogy mely lepkefaj fogja az Év lepkéje címet viselni 2023-ban. Három jelölt verseng a szavazatainkért, amiket 2022. december 22-én 12 óráig adhatunk le. A jelöltek kiválasztásánál elsősorban fogyatkozásukat, valamint látványosságukat vették figyelembe.

Az alábbi 3 jelöltre szavazhatunk:

Fecskefarkú pillangó (Papilio machaon)

Hazánkban négy pillangó faj él, közülük az egyik legelterjedtebb a fecskefarkú lepke. Az egész országban előfordul, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb, azonban az utóbbi évek kései fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott.

Három nemzedéke áprilistól repül egészen szeptemberig. Jellegzetes mintázata, faroknyúlványai és a tövükben lévő szemre emlékeztető foltjai miatt összetéveszthetetlen más lepkével.

A fiatal hernyó madárürülékre emlékeztet, az utolsó vedlés után pedig alapszíne zöldre vált, fekete harántsávok és sárga, narancssárga vagy piros pontok díszítik, a ragadozóknak jelezve rossz ízét, mérgezőségét. Elsősorban ernyősvirágzatú növényeken táplálkozik, de a kertben számottevő kárt nem tud okozni. Érdekessége, hogy megriasztása esetén a feje mögül egy narancssárga szarvacska alakú szervet ölt ki, amiből édeskés szagot áraszt támadói elűzése érdekében.

Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, a Vörös Könyvben szereplő faj.

Nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri)

Európa és egyben hazánk legnagyobb őshonos lepkéje, a nőstények szárnyfesztávolsága elérheti a 15 centimétert is. Teste igen vaskos, jól repülő faj, nagy távolságokat is képes berepülni, éjszaka aktív. Az imágó szájszerve, a pödörnyelv csökevényes, táplálkozásra alkalmatlan, tehát hernyó korában kell számottevő táplálékra szert tennie.

Minden szárnyán egy-egy szemfolt látható, ez a bélyeg támadóival szemben riasztó jelleggel hat. Megriadása esetén szárnyait lassan le-föl mozgatja, így szemfoltjai még valóságosabbnak látszanak. Országszerte sokfelé előfordul gyümölcsösök, jó állapotú erdők közelében, ahol a főként különféle gyümölcsfákat felölelő tápnövényei nagyobb számban nőnek. Az utóbbi pár évtizedben számuk drasztikusan lecsökkent az intenzív vegyszerhasználat következtében.

Április végétől június elejéig repül. A nőstény feromonja rendkívül erős, több kilométeres távolságból is képes bevonzani a fésűscsápú hímeket. A kikelő hernyó alapszíne fekete és jellegzetes szemölcsei narancssárgák. Számos vedlés után alapszíne élénkzöldre változik, szemölcsei kékek lesznek, ezekből sok rövid és néhány, bunkós végű, hosszú serte áll ki. Báb formában telel, nemcsak egy telet vészelhet így át, hanem vannak esetek, amikor több éven át sem kel ki.

Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Fehérgyűrűs csüngőlepke (Zygaena carniolica)

A csüngőlepkék egy jellegzetes csoportja a lepkéknek, rendszertanilag az éjszakai lepkék közé tartoznak. Csápjuk testükhöz képest nagy, a vége felé erősen megvastagodik, valamint pihenés közben kissé visszahajlik.

A fehérgyűrűs csüngőlepke talán az egyik legdekoratívabb hazai csüngőlepke. Szárnyainak alapszíne kéken-zölden irizáló szürkés, foltjai pirosak és azokat fehér gyűrűk veszik körül. Magyarországon főként hegy- és dombvidékeken fordul elő, de szórványosan síkvidékeken is felbukkanhat. Élőhelyei napos, nyílt gyepek, ahol tömegesen rajzik. Nappal aktív, általában többedmagával szívogat virágokon, ahol valóban úgy néz ki, mintha csüngene.

Rendkívül lassú állat, ha megijed, akkor vagy halottnak tetteti magát és a földre pottyan vagy lomhán továbbrepül. Élénk színezete mérgezőségére hívja fel támadói figyelmét, de ha még ez sem lenne elég, akkor egy kellemetlen ízű, sárga nedvet bocsát ki érintésre.

A csüngőlepkék hernyója zöldessárga vagy sárga és szelvényenként néhány fekete folt díszíti. Egész testét rövid, fehér serték borítják. Fekete feje nagyon apró, a fej mögötti szelvény húsos megnagyobbodása takarja. Érintésre egy sárgás, kellemetlen ízű folyadékot bocsát ki. Tápnövényei különféle pillangósvirágúak, legfőképpen a szarvaskerep, ezért a túlzott műtrágyázás élőhelyei közelében komoly veszélyt jelent számára.

Habár nem védett, a nyitott, napos, meleg gyepekhez kötődik, így ezek feldarabolódásával, csökkenésével élettere is szűkül.

További információ és szavazás itt:

https://www.mme.hu/ev-lepkeje-2023-kozonsegszavazas