Fajmentés.

A Mojave-sivatag az USA délnyugati részén elterülő száraz homoktenger. A sivatagi terület és a körülmények ellenére számos növény- és állatfaj él itt. A terület legjellegzetesebb növényei a Joshua-faként is ismert Józsué-pálmaliliom, a Barrel-kaktusz, az ezüst bokorkaktusz, az Engelmann-sünkaktusz és a jojoba.

A Red Rock Canyon mellett található Cactus Joe’s Blue Diamond Nursery kertészet valóságos oázis és kincsesbánya a növényrajongóknak. A faiskola fő termékei az  Észak-Amerikában őshonos szárazságtűrő növények. A tulajdonos értékes fajmentő munkát is végez, kifejezett hangsúlyt helyezve a sivatag élővilágának megóvására.

A faiskola több mint 30 évvel ezelőtt kezdte meg működését. Vezetője Joe Davidson (‘Cactus Joe’) aki maga is a területen él. Davidson 1989-ben vásárolta az ingatlant és évtizedeket töltött a kialakításával.

Mindenféle száarzságtűrő növényt megtalálunk itt, a kaktuszoktól az agávékig. A növények a tájjal szerves egységet képeznek, a kerti díszekkel, kaspókkal, kiegészítőkkel együtt nagy részük a szabadban, a sivatagos tájban kerül bemutatásra.

Számtalan Joshua-fa is él a birtokon és egy különleges sivatagi növény gyűjteménnyel is találkozhatunk, ami az egykori délnyugati, felhagyott  bányákból származik. Davidson azért vásárolta meg ezeket a bányákat, hogy őshonos növényeket keressen bennük és a szakszolgálatok segítségével tovább nevelhesse azokat.

A terület igazi paradicsommá fejlődött az elmúlt évtizedekben: akad itt egy kis kápolna is, ahol esküvőket tartanak, de meditációs labirintus mellett jógaórák is helyet kapnak. Hiába járunk a sivatagban, tavacska is van itt, amelyben halak és teknősök élnek.

Forrás: www.atlasobscura.com