Legyen a tiéd a legzamatosabb, legjobb ízű grillétel!

A kerti sütögetés akkor is mókás lehet, ha szénné égett húsokat és sületlen zöldségeket kapunk a művelet végére. Ha inkább úgy élveznéd a családdal, barátokkal töltött időt, hogy a végén jól is lakhatsz, akkor ajánlatos az alábbi tanácsokat megfogadnod.

1. Ismerned kell a grilleződet

Lehet, hogy nevetségesen egyszerűen hangzik, de nagyon fontos, hogy minél többet megtudjál a grilleződ típusáról. Például egy elektromos grillen az étel hamar elkészül, viszont sohasem fogja azt a füstös ízt biztosítani a húsnak, mint egy faszénnel működő.

Grill

2. Fűszerezz!

Számos úton-módon csempészhetünk egy kis pikáns ízt a grillhúsokhoz, sajtokhoz. Használhatunk különböző fűszerezésű pácokat, olajokat, vannak olyanok, amelyeket elég fél órával előbb összedolgozni a hússal, másokat akár előző este elkészíthetsz, hogy jól átjárják a sütnivalót! Használj bátran, kísérletezz citromkarikákkal, rozmaringgal, mustárral!

Grill

3. Egy kis füst mindenkinek kell

Akármilyen grillel is dolgozol, a füstös ízt ne hagyd ki a menüből! Használj fát, faszenet, aprítékot, brikettet. A különböző fatípusok finom árnyalatnyi különbséget adnak az élményhez, az almafa például édeskés illattal gazdagítja a húst.

4. Alakítsd ki a hőzónákat!

Ha a grilled üst-szerű, akkor a közepére tedd a szenet, így ott lesz a legmagasabb hőmérséklet, kezdetben itt süsd a húst, majd húzd őket a szélre, ahol alacsonyabb hőn sütögethetsz, túlégetés nélkül. A gázkészülékeken az egyik részt magasabb, a másikat némileg alacsonyabb hőmérsékletűre állítsd!

5. Kezdjél tiszta lappal!

Mielőtt az egész mókának nekikezdenél, fontos, hogy minden eszközt letisztítsál! Semmiképpen se kezdd a tavaly odaégetett maradványokon sütni az ebédnek valót.

Grill

6. Olajozd meg a rostélyokat is!

Megelőzve, hogy a húsok odaragadjanak, kend át egy kicsit olajjal a rostélyt, a rácsot is.

7. Külön – külön

Használj külön tányérokat, vágódeszkákat, tálakat, hogy minden étel megőrizhesse ízét, ne keverd össze-vissza a halat, húst és a zöldségeket, melyek lehet, hogy nem is azonos fűszerezéssel készülnek.

8. A tökéletes hamburger forma

A klasszikus kerek hamburger formát úgy érheted el, hogy egy kanál hátoldalával mélyedést nyomsz a zsömlébe, oda, ahova a hús fog kerülni. Ha kész a hús, már mehet is bele!

9. Használj grillező kosarat!

Ha szeretsz kukoricát, zöldséget, gyümölcsöt is grillezni, érdemes egy kosárra beruháznod. Ez megakadályozza, hogy szanaszét essenek a kis darabka zöldségek, vagy netán a hamuban landoljanak.

10. Sorakozó!

Grillezés közben sorakoztasd a sütnivalót sorba, balról jobbra haladva. A gyorsan átsülő ételeket, pl. a rákokat rendezheted körbe is, az óramutató járása szerint haladva. Ez segít, hogy mindig tudjad, melyik hús sül a legrégebb óta, és nem fogod keverni a félig nyerseket a már szinte készekkel.

11. Ne maceráld!

Állj ellen a kísértésnek, ne bökdösd, szurkáld, forgasd folyamatosan a húsokat! Figyeld, hogy van-e már kérge, ez jelzi, hogy átsült az oldala.