Navigáció profiknak.

5 szinten mintegy 20 sáv fut, utak fonódnak egymásba és össze-visszatekerednek: a kínai Csungking városában található Huangjuewan csomópontot nem véletlenül tartják a világ legbonyolultabb felüljárójának.

Amikor az első fotók megjelentek az interneten a Huangjuewan csomópontról, sokkot, ámulatot, aggodalmat váltottak ki.

Különösen az autóvezetők kételkedtek abban, hogy itt bárki képes lesz megtalálni időben a helyes irányt és sávot. Valóban totális káosznak tűnik még a tapasztalt sofőrök számára is, nem véletlenül kapta meg a világ legbonyolultabb felüljárója címet.

Ha valaki eltéveszti az sávot, akkor nagyjából az egész városon keresztül kell autóznia, hogy visszataláljon. A többség szerint a GPS sem segít, mivel 5 rétegben futnak egymás felett az autók, így a tényleges pozíciót és azt, hogy épp melyik szinten autózunk, nem tudja bemérni a navigáció.

5 év tervezési fázis és 7 év kivitelezési munka után végül 2017-ben készült el a felüljáró. Valóságos építészeti csoda, a főtervező mérnök szerint pedig a navigációval kapcsolatos aggodalmak itt alaptalanok.

Az egyedülálló csomópont 3 gyorsforgalmi utat köt össze más regionális utakkal, a tervezők pedig az emberi hibázás lehetőségét is figyelembe vették, így extra sávokat építettek be, hogy segítsenek a vezetőknek gyorsabban visszafordulni. Állítólag, ha valaki véletlenül rossz sávba kerül, 10 percen belül el tudja azt hagyni, az útjelzők pedig nagyon jól látszanak és egyértelműek. Tehát annak ellenére, hogy 8 különböző irányt választhatunk, nem kell aggódnunk azon, hogy végül rossz felé indulunk el.

Forrás: www.odditycentral.com