Kívánj valamit.

Minden évben elképesztő látványt nyújt a Csiangmajban, Thaiföld északi részén rendezett Yi Peng Fesztivál, ahol több ezer világító lámpás indul útnak az ég felé.

A programsorozatot telihold idején tartják, a thai naptár 12-dik holdhónapjában, általában november közepén. A helyiek úgy vélik, hogy ebben az időszakban a folyók elérik a telítettségüket, a hold pedig a legfényesebb állapotát – így ideális ez az időszak a kívánságokhoz, bocsánatkérésekhez.

Szerzetesek eresztik fel a papír lámpásaikat a Phan Tao templomban

A lámpások mellett a krathongnak nevezett díszített kosarakat is vízre bocsájtanak ilyenkor, szimbolizálva, hogy minden betegséget, bajt, szerencsétlenséget elengednek. A szülinapi tortán lévő gyertyák elfújásához hasonlóan a buddhisták is azt remélik, hogy az ilyenkor elsuttogott kívánságuk valóra válik a következő évben.

Tömeg készülődik az úszó lámpácskák útnak indítására.

A Yi Peng Fesztivál Buddha előtt tiszteleg, őt ünnepli. Ilyenkor napokon keresztül hagyományos táncelőadások, élő zenei koncertek, tűzijátékok színesítik a programot. A lakosok gyönyörű színes lampionokkal és zászlócskákkal díszítik az utcákat, házakat, tereket.

A fesztivál eredete a Lanna Királyság idejébe nyúlik vissza (ez a terület most Észak-Thaiföldön található). Több száz évvel ezelőtt  Csiangmaj volt a birodalom fővárosa.

A Yi Peng Fesztivált a thai naptár 12-dik holdhónapjában, telihold idején tartják, általában november közepén.

Több ezer ember gyűlik össze ilyenkor a Mae Jo Egyetemnél, ahol a legnagyobb közös lámpaeresztést tartják, de vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Így például alkoholt fogyasztani tilos, előre kell jegyet váltani, és hosszú nadrágot illik viselni, valamint lehetőleg fehér pulóvert, amely nem hagyja szabadon a vállakat.

Színes papír lampionok.

Ezidő tájt az időjárás is kellemes, vége van az esős időszaknak és 30 fok körüli hőmérsékletet élvezhetünk.

A helyiek gyertyával világított papírlámpásokat eresztenek az égre és a folyóba.

A szerzetesek fontos szereplői a fesztiválnak, hiszen az emberek ilyenkor a templomokba mennek, meditálnak velük, és az imádságaikat szemlélik.

A tradicionális fesztivált követően rendeznek egyet a turisták részére is, akik borsós belépőért cserébe csodálhatják meg a látványt.

A helyiek szerint ez az időszak tökéletes a megbocsájtásra, a bocsánatkérésre és a szerencsekívánságokhoz.

Forrás: www.mnn.com