Nádasok lakója.

Lezárult az Év madara szavazás: 6077 vokssal a barkóscinege nyert, a második helyen a függőcinege, a harmadikon a nádirigó végzett. Mindez azt jelenti, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kampányában 2023-ban a barkóscinege (Panurus biarmicus) viseli az Év madara címet.

A barkóscinege apró, 12-13 cm-es madár. A hím és a tojó kinézete különbözik: a hím feje kék színű, szeme körül fekete folt látható. Hazánk nádasaiban, gyékényeseiben elterjedt madárfajnak számít. Társas faj, a többi nádi énekesmadárral ellentétben nem territoriális viselkedésű. Állandó, télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. A vizes élőhelyek megőrzésével állománya biztosítottnak látszik, hazánkban nagyjából 5400-6300 pár barkóscinege él.

Európai elterjedése rendkívül mozaikos, szigetszerű, ázsiai költőhelyei nagyobb, egybefüggő területeket alkotnak. Nálunk rendszeresen fészkel, fészkét igen változó magasságban, a nád vagy gyékény megtört szálaira rakja. Nem igényli az öreg, avas nádasokat, már a másodéves állományokban is megtelepszik. Egy évben két-három fészekaljat nevel. A fészekalj 4-8 tojásból áll, melyen a szülők felváltva kotlanak. Előszeretettel bujkál a sűrű nádasban, csilingelő hangja azonban elárulja jelenlétét. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: greenfo.hu