Gazdag választék.

A mangó rendkívül változatos gyümölcsöket teremhet: némelyik akkora, mint egy kókuszdió, más inkább egres méretű. Az egyik kellemesen édes, a másik inkább fanyar. Akad köztük élénkpiros, de pisztáciazöld árnyalatú is.

Kannapuramban, ebben a kicsi indiai faluban mindenféle mangó előfordul, ugyanis eddig már 207 féle őshonos fajtát számláltak meg. Kuruvakkavuban, Kannapuram egy kis területén 102 fajtával büszkélkedhetnek egy 382 fából álló mangóligetben.

Ezt a területet 2020. július 22-én, a mangó világnapján mangó örökségvédelmi területnek nyilvánították.

Mindez 20 helyi család fáradhatatlan munkájának és vezetőjüknek, a 42 éves rendőrtisztnek, Shyju Machathinak elévülhetetlen érdeme. A Kannapuramban élő Machathi már gyerekként rajongott a mangóért, felmászott a gyümölcsökért a fára, leszüretelte őket és szétosztotta a rokonok között az ínséges időkben. 2016-ban egy barátja szólt neki, hogy egy 200 éves mangófát készülnek kivágni: ez a növény egy ritka, különlegesen édes gyümölcsöket termő ’Vellatha’ fajta volt. A férfi odasietett és 50 dugványt szedett a fáról, amelyekkel sikerült is megmentenie ezt az értékes fajtát.

A következő évben összegyűjtött és dokumentált 36 őshonos mangófajtát, majd a barátai és a hatóságok segítségével egy eseményt is szervezett, hogy ráirányítsa a figyelmet a növény fajtagazdagságára. Az érdeklődések következtében a helyiek is kezdték felfedezni, hogy mennyit tehetnek a mangó megmentésért és hogy milyen értékes munkát végeznek.

2019-ben az erőfeszítéseknek hála jelentős fordulat következett be, amikor egy korábbi kutató is bekapcsolódott a munkába. Dr. Joseph John-nak a Növénygenetikai Erőforrások Nemzeti Iroda Regionális Állomásának korábbi vezetője tanácsára sokkal tudományosabb megközelítésben kezdték az egyes fajtákat dokumentálni, fotókkal és 3-5 jellemző leírásával, mint íz, szín, rosttartalom.

Egy Facebook csoport is alakult, ahol a tagok feltöltötték a különféle fajták képeit és lelőhelyeit. Machathi közel 150 fajtát írt le, John pedig személyesen is eljött megnézni és dugványt gyűjteni. 102 fajta nem csak bekerült az adatbázisba, de sikeresen tudták szaporítani és terjeszteni is őket.

2020-ra mintegy 20 család közreműködésével több mint 100 fajtát azonosítottak a szín, íz, héjvastagság, rosttartalom, gyümölcsvelő és levélforma alapján. A fontos projekt feltette az apró falut mangótermesztés térképére.

Az őshonos fajták felélesztése és szaporítása segít visszaszorítani a növényvédőszerek használatát, ezek a régi variánsok ugyanis ellenállóak, jól alkalmazkodnak a körülményekhez és a kártevők, kórokozók is kevésbé érintik őket.

Forrás és képek: www.atlasobscura.com