Szárnyas munkások.

A Vergenoegd Löw Borászat az Eerste folyó partján, Fokváros mellett található. A gyönyörű kúria mellett elterülő hatalmas szőlőültetvényben sajátos módszerrel végzik a kártevők irtását.

Évtizedek óta egy kacsahadsereg tartja rendben a szőlészetet. A tulajdonost a kártevők elleni harc során az évszázados módszer inspirálta, amelynek alapján kacsákat alkalmaznak az ázsiai rizsültetvényekben.

Az 1980-as évek óta mintegy 1600 indiai futókacsa áll itt hadban azért, hogy megtisztítsa és termékennyé tegye a dűlőkön termő szőlőket. Ezek az állatok karcsúak, mozgékonyak, gyorsak, könnyen bemennek a tőkék közé, bejutnak a takarónövények alá. A szárnyasok hasznos munkások: megeszik a levéltetveket, csigákat, apró férgeket. Noha repülni nem tudnak, rendkívül kifinomult a szaglásuk. A Kacsaparádé, vagyis a szárnyasok mindennapi kiengedése szintén nagy attrakciónak számít az ültetvényen.

A Vergenoegd Löw birtok, amelyik az egyik legrégebbi borászat Dél-Afrikában, egy külön bentlakó kacsamenedzsert is alkalmaz, akinek feladata többek között a szaporítórészleg felügyelete is. A csapat 3 részre oszlik – szaporító-, dolgozó- és pihenő szekcióra. Utóbbi kettő napi ritmusban váltja egymást. Az indiai futókacsák nem rendelkeznek nagy szülői ösztönnel, gyakran elhagyják a tojást, ha például leejtik őket.

Az ügyes kis munkásokat csupán akkor kell szabadságra küldeni, amikor érik a szőlő. Ilyenkor „nyaralni” mennek a gátra, mert különben nem lenne mit szüretelni.

A tojás egy részét elfogyasztják a birtokon lévő étteremben, de a kacsák sosem kerülnek a tányérra. A fenntartható fejlődés jegyében az borászatban egyébként napelemeket és 25 hektáros vizes természetvédelmi területet is találunk.  A borász meg van róla győződve, hogy nem csak Dél-Afrikában, de az egész világon náluk vannak a legjobb futókacsák. Ezért most azon dolgozik, hogy másokat is meggyőzzön a kacsamunkások hatékonyságáról.

Forrás: scoop.upworthy.com