Meg tudunk barátkozni a különös zöldséggel?

Tengeri hínár vagy alga – ki minek nevezi. Talán már kóstoltad szusiban, vagy valamilyen ázsiai ételben, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha úgy véljük, hogy nem ez a legfontosabb építőköve az étrendednek.

Fotó: Ronald Tagra/flickr

A nyugati társadalmakban nem egy elterjedt étel, noha Japánban régóta értékes táplálékként tartják számon, akár 10%-át is kiteheti az étkezésnek.

Amerikában és Európában éppen csak megkezdte hódító útját mint szuperélelmiszer, mostanában figyeltek fel jótékony egészségügyi hatásaira.

Ez az értékes étel ásványi anyagokkal és vitaminokkal van tele, különösen a jódtartalma magas, de tartalmaz vasat, C, K és B12 vitamint, oldható és nem oldható rostokat, fehérjét is. A szakemberek szerint remek hatása van az emésztésre, prebiotikumként működik, és segít növelni a hasznos baktériumok számát a bélrendszerben.

A benne található gumiszerű alginát erősíti a bél nyálkahártyáját, lassítja az emésztést, elnyújtja a táplálék felszívódását. A cigaretta káros hatásait is mérsékeli, mivel az ólmot és a kadmiumot „kiöblíti” a szervezetből. Úgy vélik, hogy többek közt a hormonális szabályozásban is szerepet játszhat, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, növeli a nők termékenységét.

Ráadásul a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve is remek a bolygónk számára, ha sok hínárt fogyasztunk. A növekedéshez nem igényel friss vizet vagy trágyát, 30-60-szor gyorsabban nő, mint a szárazföldi zöldségek, szén-dioxidot nyer a levegőből és ellensúlyozza az óceánok savasodását. Segíti a felesleges nitrogén és foszfor újrahasznosítását a halszékletből, ami egyébként szennyezőanyagként kerül a vízbe.

Adódik a kérdés miért nem eszünk többet ebből az értékes ételből? Nos, kétségtelenül van néhány oka (azontúl, hogy nálunk pl. nincs tenger sem óceán…). Először is, az íze. Aki nem szokik hozzá gyerekkorától kezdve a szárított moszathoz, az biztosan nem fogja ínycsiklandónak tartani ezt a zöldséget. Állítólag nem igazán ízletes, hogy finoman fogalmazzunk.

Aztán ott van az ellátottsági kérdés. Annak, aki nem a tengerparton él, igen nehéz friss hínárhoz jutnia, be kell érnie a szárított formával.

A szakértők bíznak benne, hogy előbb-utóbb áttörik a gát, és egyre több hínárt fogunk fogyasztani. Állítólag változatosan elkészíthető, például salátákban, mártásokban, vajban, tésztában is megállja a helyét.

Forrás: www.treehugger.com