Csokirajongóknak kihagyhatatlan.

Mit szólnál egy csokikerthez, ahol minden növény finom csokoládéillatot áraszt? Hm, jól hangzik, ugye? Az alábbi virágok ültetésével becsempészheted az kakaóbabból készült finomságot a kertedbe, a teraszra vagy a lakásba is!

1. Csokoládévirág (Berlandiera lyrata)

Finom csoki illatú növény, ami ráadásul sárga virágával a méheket, pillangókat is a kertünkbe vonzza.

2. Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguinea)

A gyönyörű, mély, csokoládébarna virágok kellemes csokoládéillatot árasztanak. Napos vagy félárnyékos helyen szeret lenni, kedveli a gazdag talajt ez a 60 cm-re is megnövő évelő. Meleg nyári napokon a koraesti órákban érezzük leginkább az illatát. Szárazságtűrő, takarással átteleltethető.

3. Feketegyökér (Scorzonera hispanica)

Magyarországon is előforduló, az őszirózsafélék közé tartozó, kevésbé ismert zöldségnövény. A gyökere ehető, de jó tudni, hogy nagy, pitypangszerű virágai finom, csokoládéra emlékeztető illatot árasztanak. Ez az illat legerősebben a reggeli órákban és késő délután érezhető.

4. Illatos fűszercserje (Carolina allspice)

2-3 méternél nem nő magasabbra ez a cserje, konténerben is nevelhetjük. Törékeny virágai csoki illatúak, levelei viszont fahéjillatot árasztanak. Megszárított ágacskáit fahéjhoz hasonlóan, fűszerként is használhatjuk.

5. Csokoládémenta

Érdemes csokoládémentát termeszteni egy cserépben, konténerben, hogy a desszertekhez, italokhoz tépkedhessünk az intenzív illatú, különleges levelekből.

6. Csokoládé lepkekosbor (Oncidium Sharry Baby)

Az édes csoki illatú orchidea illata belengi a szoba levegőjét. Magas páratartalmú, jól megvilágított helyre tegyük, de ne közvetlen napsütésbe.

7. Ötlevelű akébia (Akebia quinata)

Csoki illatú levelei vannak ennek a különleges dísznövénynek, amely csokoládészőlőként is ismert. Fásszárú kapaszkodó kúszónövény, ehető, dinnyeformájú termésekkel.

Forrás és képek: balconygardenweb.com