Segítség az élővilágnak.

Hawaii szigete leginkább arról ismert, hogy szinte naponta halnak itt ki növények és állatok, nagyrészt a betelepülő invazív fajoknak és az élőhelyek csökkenésének köszönhetően. Szomorú figyelni, ahogy ezek a különleges növények és ritka állatok eltűnnek, de azért néha jó hírek is akadnak, most például drón segítségével újra megtaláltak egy kihaltnak vélt fajt.

Fotó: Ken Wood/National Tropical Botanical Garden

A növény – Hibiscadelphus woodii – a hibiszkuszokkal van rokonságban.

1991-ben fedezték fel botanikusok, akik 4 egyedet találtak, amelyek egy sziklán nőttek a Kalalau völgyben, Kauai szigetén. A növény bokorként vagy kis faként nő, élénk sárga virágokat hoz, amelyek később lilává vagy gesztenyebarnává válnak. A nektárban gazdag virágokat vélhetően őshonos hawaii gyapjasmadarak porozzák be, többek közt az olajzöld gyapjasmadár.

Ez az említett 4 tő volt a növény egész állománya, úgy vélték, hogy a virág Kauai-n endemikus. A kutatók hiába tettek meg mindent az aprócska állomány védelmének érdekében, hiába próbálták szaporítani, 3 tövet egy zuhanó szikla zúzott szét, és a negyediket is kiszáradva találták meg 2011-ben. 2016-ban a fajt kihaltnak nyilvánították.

2019 januárjában a Kalalau völgy felett drónfelvételeket készítettek a szakemberek, és megakadt a szemük egy képen. A kihaltnak vélt növény volt rajta, ugyan nem virágzott, de úgy tűnt, valóban erről a fajról van szó. Miután újabb felvételeket készítettek, kiderült, hogy 3 tő növöget egy meredek sziklán. Egészen elképesztően kietlen és lejtős helyről van szó, ahogyan azt a felvételen is láthatjuk.

A jó hírrel kapcsolatban kettős a kutatók érzése: nagy öröm, hogy a faj él és virul, a megközelíthetetlen hely pedig egyfajta védelmet nyújt a turisták és az éhes kecskék ellen.

Ugyanakkor a megközelíthetetlenség azt is jelzi, hogy a szakemberek nem tudnak „segíteni” a növénynek életben maradni, szaporodni. Most vizsgálják annak a lehetőségét, hogy egy különleges drónt küldenek oda, hogy hajtást szedjen a növényről. Elképzelhető, hogy ezek a technikai újítások a jövőben sokat segíthetnek a kihalóban lévő fajok megmentésében is.

Forrás: www.mnn.com