Sokkal többen vannak a vízben, mint gondolták.

A technikai fejlődésnek hála, egyre jobban figyelemmel lehet kísérni a vadon élő, veszélyeztetett, netán kihalás szélén lévő fajok életét.

Most a duke-i és az észak-karoliniai egyetemek kutatói fogtak össze annak érdekében, hogy számba vegyék a Costa Rica partjainál élő, veszélyeztetett tengeri teknősök állományát. A tengeri teknősök egyedszámát rendkívül nehéz meghatározni, mivel ezek az állatok az életük legnagyobb részét a vízben töltik, és csak akkor jönnek a partra, amikor tojást raknak a párosodási időszakban. Eddig az állatok számlálását hajókról próbálták megoldani, vagy azokat az egyedeket vették lajstromba, akik a parton tartózkodtak, ezek persze csak részeredményeket, becsléseket jelentettek.

A magas felbontású kamerákkal felszerelt drónok infravörös-közeli látást biztosítanak. Miközben repülnek, rögzített szárnyakkal lebegnek kb. 90 méterrel a víz felett. Ez a pozíció lehetővé teszi a kutatók számára, hogy nagyobb területeket figyeljenek meg, és észrevehetik a teknősöket is a víz alatt, amelyeket egy csónakból nézve nem lehetne meglátni.

A biológusok eddig úgy saccolták, hogy négyzetkilométerenként kb. 2100 tengeri teknős tartózkodik a csúcsszezonban a parton. A drónos számlálás után kapott szám sokkal nagyobb volt, mint amire a tudósok számítottak, tehát a drónok használatával jóval pontosabb képet kaphatnak az olívazöld állatokról.

Fotó: flickr/warriorwoman531

A biológusok úgy vélik, hogy a drónok remek eszközök lesznek a tengeri teknősök tanulmányozásában, elképesztő távlatok nyílnak az állatok alaposabb megismerése felé.

Forrás: www.treehugger.com