Nincs rossz idő, csak rossz öltözék.

Skandinávia és Európa egyéb északi részei nem szűkölködnek havas, fagyos téli napokban. A skandináv és izlandi anyák azonban még a szakadó hóesésben és repkedő mínuszok mellett sem mondanak le arról, hogy a gyerekeket a babakocsiban altassák. Úton-útfélen kinn parkoló babakocsikat látni, akár esik, akár fúj. Vajon mit „művelnek” ezek az anyák, amivel kiakasztják a kelet-, közép- vagy dél-európai szülőtársaikat?

Kétségkívül figyelemreméltó az a gondolat, amely szerint a szabadban töltött idő minden időjárás esetén alapszükségletünk. Azt is tudjuk, hogy a hűvösebb helységben jobb és egészségesebb aludni. Az északi régiókban olyan babakocsikat forgalmaznak, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, az anyukák és az apukák pedig gyakorlatilag mindenféle körülmények között kinn sétálnak a gyerekekkel, de gyakran teszik ki őket a levegőre aludni is, például addig, amíg ők beugranak egy kávéra valahova. Természetesen a babákat jól bebugyolálják és a babakocsiba sem tud befújni a szél vagy beesni a hó.

Izlandon is teljesen természetes a levegőn altatás, a szülők úgy vélik, hogy a friss levegő alapvető fontosságú a babák jó alvásához, jót tesz az egészségüknek és erősíti az immunrendszert is.  „Nincs rossz idő, csak rossz öltözék.”- vallják bölcsen.

A képeket elnézve sokan felkapják a fejüket: szegény gyerekek!

Hol van ilyenkor a gyerekvédelem? És ha valaki elrabolja a kicsiket? Vagy kóbor macskák másznak be a babakocsiba? Nos, a skandináv szülők nem éreznek ilyen fenyegető veszélyeket. Az a helyzet, hogy a közbiztonság nagyon jó, a gyerekek bátran bicajoznak az iskolába, a csecsemők pedig nyugodtan alszanak a kávézók előtt. Ettől függetlenül, nekünk például nagyon nehéz elképzelni, hogy a csemetét felügyelet nélkül hagyjuk egy bolt előtt. Minden bizonnyal ők sincsenek felügyelet nélkül- a kocsikban legtöbbször monitor, kamera figyel, így a kávézó szülők teljesen rálátnak arra, ami odakinn történik.

Forrás: www.treehugger.com