Kicsi a bors, de erős.

Nekünk embereknek még a testünk saját súlyának felemelése is elképesztő mutatvány, az pedig már tényleg csak a legerősebbnek sikerül, hogy akár a testsúlyuk dupláját-tripláját megemeljék. Eközben a százszor, ezerszer kisebb élőlények igazi súlyemelő bajnokok, például az ázsiai szövőhangyák súlyuk százszorosát, míg a ganajtúró bogarak akár súlyuk négyszázszorosát is képesek felemelni.

Azonban még ők sem közelítik meg a világ legerősebb élőlényének teljesítményét, aki az apró, extrém erős külső vázának köszönhetően 1180-szor nagyobb súlyt képes elvinni, mint saját súlya.

A páncélosatka nagyjából homokszem méretű, hossza 0.2 mm és 1.4 mm közötti, de erejét tekintve messze a legerősebb élőlény a világon.

Összehasonlításképpen elegendő annyi, hogy egy ember 82 tonna felemelésével érné el az ő teljesítményét.

Az egyik oka annak, hogy az ízeltlábúak ennyire erősek és ilyen hatalmas súlyt képesek cipelni, a külső vázukban rejlik.

Ez a váz sokkal könnyebb és erősebb, mint a csontok, ami lehetővé teszi, hogy az energiájuk nagy részét izomerővé alakítsák. Más tényezők is szerepet játszanak, így például a felület aránya a térfogathoz és tömeghez viszonyítva. Az atka csupán 100 mikrogrammot nyom.

Tiny Shiny Mite

Ha egy páncélosatka emberméretű lenne, rendkívül gyenge lenne.

A nagyobb teremtményeknek nagyobb az izmuk, azonban az erejük nagy része a saját súlyuk fenntartására fordítódik. Ezzel szemben az apró élőlények az izomerejük nagy részét a súlyemelésre fordíthatják, mivel kisebb tömegük van, amit hordozniuk kell.

Orbatid mites?

A pánclosatkák az erdők talajában élnek és kulcsfontosságú szerepet játszanak a szerves anyagok lebontásában, hasonlóan a földigilisztákhoz. Hozzájárulnak a magok terjesztéséhez, javítják a talajszerkezetet és csökkentik a a rovarpatogének és paraziták számát, amelyek az emberek mellett az állatállományt is károsíthatják.

Forrás: odditycentral.com