Átszínezett életek.
Doel egy 700 éves kisváros Belgiumban, a Scheldt folyó közelében. A települést évtizedek óta a lebontás réme fenyegeti, mivel túl közel fekszik Antwerpen kikötőjéhez. Valamikor az 1970-es években elhatározták, hogy a kikötőnek bővülnie kell, ezért Doel vált az elsődleges célponttá. A város mellett már terjeszkednek a hatalmas dokkok, konténerszállító hajók befogadására alkalmas kikötők.

Doel lakóinak tiltakozása évtizedekig sikeresnek bizonyult, annak ellenére, hogy a hatóságok nem ritkán komoly erődemonstrálással létek fel. Az egykor burjánzó település most már leginkább háborús övezetre hasonít, az utcák mentén romos épületek sorakoznak és nagy, foghíjas telkek éktelenkednek a házak között.

Néhány lakó még kitart, de a 90-es években sokan elköltöztek. Érkezett azonban egy új réteg is, mégpedig művészek Európa minden részéről, akik szép lassan hatalmas vászonná változtatták Doelt.

Egész házakat, homlokzatokat, szürke falat festenek át, elképesztő graffitik, valóságos műalkotások borítják be a felületeket. Óriási állatok, rajzfilmfigurák, fura alakok, földönkívüliek elevenednek meg.

Doel korábban békés, gazdag kultúrájú település volt. A városkában számos történelmi épület akad, többek közt az ország legrégebbi kőmalmát (1611) és az egyetlen tenger falánál lévő szélmalmát (Baroque Hooghuis, 1613) is itt találjuk.

Napjainkra kevesebb mint két tucatnyi lakos maradt a városban, miközben a megoldás még mindig nem született meg. A szabadtéri kiállítás azonban új értéket és látványosságot teremtett a lebontani kívánt házak között.

Forrás: www.amusingplanet.com, képek: Romany WG/flickr