8083 darab.

Akiko Obata vérbeli gyűjtő, a japán nő már gyerekkora óta rajong a műanyag ételekért. Mára ő büszkélkedhet a világ legnagyobb ilyen jellegű kollekciójával: gyűjteménye több mint 8000 darabot számlál.

A szigetországban a műanyag ételeknek külön nevük is van: sampuru.

Ezeket a plasztik tárgyakat az éttermek arra használják, hogy segítségükkel bemutassák a kapható fogásokat, de gyakran találkozunk ilyen sampurukkal kirakati dekorációként is. A japán kultúrában különösen fontosak, a vendéglők úgy érzik, hogy ezzel többletet kap a vásárló, hiszen sokkal jobban látja, hogy mi lesz majd a tányérján, ha rendel. A sampurut készítő cégek manapság már olyan élethű műételeket varázsolnak, hogy szinte beleharapnánk, annyira valódinak tűnnek.

Akiko Obata vitán felül a világ legelszántabb műanyagétel-gyűjtője.

Már 30 évvel ezelőtt szerelembe esett a plasztik utánzatokkal, amikor a nővére hazahozott pár kidobott darabot egy étteremből, ahol épp dolgozott. Mindegyik olyan vonzóan valódinak tűnt, hogy a lányt teljesen elbűvölte. Végül 15 évvel ezelőtt fogott bele a gyűjtésükbe, és 2015-ben már a Guinness Világrekord is az övé lett a kollekcióért.

Obata a Narita nemzetközi repülőtér közelében él, külön helyet tart fenn a pasztell színű desszerteknek, de lenyűgöző gyűjteménye mindenféle ételt tartalmaz, a pizzától a spagettin át a tradicionális japán ételekig, például a szusiig. A kollekció egy egész szobát elfoglal a lakásában. A tárgyak között akadnak életnagyságúak ugyanúgy, mint apró, kulcstartónyi finomságok.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Guinness Records