A tragédia megelőzhető.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.

Sajnos egyetlen nyár végi időszak sem telik el a bortermelés körüli tragédia nélkül – pedig már gyerekként is megtanultuk, hogy a pincében termelődő gáz halálos balesetet okozhat. A szüret utáni munkálatok egyik legfontosabb veszélyforrása a mustgáz. Minden évben több hívás fut be ilyenkor a tűzoltókhoz, noha a tragédiák egyszerűen megelőzhetőek lennének.

Tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, több helyen, így Pakson is pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, derékmagasság alatt és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag valójában egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése során keletkezik.

Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Forrás: katasztrofavedelem.hu