Extrém landolás.

A Maho Beach nevű partszakasz a karibi szigetvilágban, azon belül is Szent Márton-sziget holland fennhatóság alatt álló területén található. A világ egyik legkülönlegesebb repülőterén a leereszkedő gépek kis híján a strandolók között haladnak. Annyira közel kerülnek a törölközőkön heverészőkhöz, hogy az embernek szinte az az érzése, bele tudna kapaszkodni a gép kerekébe.

A forgalmas Princess Juliana Nemzetközi Repülőtér roppant népszerű célpont a kalandra, adrenalinlöketre vágyó utazók körében.

Az érkező gépek a víz felől közelítik meg a nagyon rövid leszállópályát és olyan közel igyekeznek kerülni hozzá, amennyire csak lehetséges. A pálya nyugati küszöbe alig 80 méterre található a Maho Beach tengerparti strandtól. A kifutópálya rövidsége miatt a strand felett csak 10-20 méter magasan szállnak el az ereszkedő repülőgépek.

Fotó: Europix – AirTeamImages/www.airliners.net
Fotó: James Rowson/airliners.net
Fotó: Mark Garfinkel/airliners.net
Fotó: Fran Jurado/airliners.net

A nézelődés nem veszélytelen, el lehet képzelni, hogy a keletkező légörvény miként szórja szét a felszerelés mellett a homokot is.

Sajnos balesetek is előfordulnak olykor, a kerítésbe kapaszkodók közül volt már olyan, akit egy felszálló hajtómű szele nekivágott a betonnak.

Fotó: Eric Dunetz-SpotJFK/airiliners.net
Fotó: Serge Bailleul – AirTeamImages/airliners.net
Fotó: Serge Bailleul – AirTeamImages/airliners.net
Fotó: Matt Hintsa/Flickr
Fotó: Simon G/Flickr

A strandon feküdni és közben a le- és felszálló repülőket nézni mindezek ellenére annyira népszerű időtöltés, hogy a napi légi menetrend a legtöbb bárban és étteremben is kitéve lóg a falon. Sőt, az egyik bárban még a hangszóróból is hallható a pilóta és az irányítótorony beszélgetése.

Fotó: Jonathan E. Shaw/Flickr
Fotó: Dany Blais/Flickr
Fotó: TVL1970/Flickr
Fotó: Roman Dolinsky/Flickr
Fotó: Roman Dolinsky/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com