Mindenki olvas vagy ír.

Az izlandiaknak van egy gyönyörű hagyományuk az ünnepre: karácsonykor, egészen pontosan Szenteste napján könyveket ajándékoznak egymásnak. Ezt követően pedig az estét, az éjszakát olvasással töltik.

Ez a szokás olyan mélyen gyökerezik a kultúrájukban, hogy a Jolabokaflod (Karácsonyi könyváradat) idején adják el a legtöbb könyvet – a könyvesboltok forgalmának oroszlánészét a szeptember és december közti vásárlások teszik ki.

Az év vége közeledtével a háztartások egy ingyenes könyvkatalógust kapnak, az újonnan megjelenő könyvekkel, ez a Bokatidindi. „A katalógus megérkezése olyan, mintha eldördülne egy startpisztoly a futóversenyen” – összegezte Baldur Bjarnason kutató, aki az izlandi könyvipart elemzi. “Ez nem egy szórólap a postaládádban, amit kihajítasz. Itt mindenki a könyvek lázában ég.”

Izland, a nem túl népes északi sziget a maga 329 ezer lakójával hihetetlen irodalmi vénával rendelkezik. Az izlandiak imádnak olvasni és írni is. Több írójuk, olvasójuk és könyvük van, mint bármely más országnak a világon. Minden tizedik izlandi ír egy könyvet.

A szigetországban a könyv igazi érték: személyes, érzelemmel teli, értékes ajándéknak számít. Nem csak arról van szó, hogy adnak egy könyvet, mert nincs jobb ötletük – itt a valódi odafigyelést jelzi.

Forrás: www.treehugger.com