Élet egy turistaközpontban.

Hallstatt egy apró település Ausztria csodálatos hegyei között, Felső-Ausztria Gmundeni járásában.

Aki mostanában járt arra, láthatta, hogy szinte már lépni sem lehet a hatalmas turistabuszokkal érkező látogatóktól. A festői szépségű városka elsősorban sóbányájáról és egyedülálló fekvéséről híres.

Hallstattnak mindössze 780 lakosa van – ők azok, akik már nagyon szenvednek a túl sok turistától. Amióta kiderült, hogy ez a település adott inspirációt a Jégvarázs c. Disney film helyszínéhez, soha nem látott mértékben érkeznek ide látogatók a világ minden tájáról.

A települést megközelíteni is csak korlátozottan lehet – az egyik oldalon sziklafal húzódik, a másik oldalon a tavat találjuk. Ott közlekedni pedig ugyancsak kihívás, és sok helyen tilos is autóval. A járművekkel le kell parkolni – azonban lassan a parkolók kapacitása sem bírja az elképesztő forgalmat.

A polgármester szerint ez a felfokozott érdeklődés már a lakók életminőségét rontja.

Alexander Scheutz az Euronews-nak nyilatkozva elmondta, hogy most a helyi hatóságok új intézkedéseket vezetnek be, hogy az egyébként nagyon kedves és barátságos turisták mennyiségét némileg kontroll alatt tartsák. Összehasonlításként: 2014-ben 7917 busz érkezett, tavaly pedig már 21254…

Májustól a településre beengedett autók számát limitálni fogják, a buszoknak is előre le kell foglalniuk a behajtást. Amennyiben valaki busszal érkezik és megkapja az engedélyt, legalább 2 óra 20 percet kel majd a városban töltenie. Az elöljáró hozzátette, hogy nagyon örülnek annak, ha valaki jön és megnézi Hallstattot. Ám mindenkinek meg kell értenie, hogy ők továbbra is szeretnék a saját életüket élni, ezért van szükség az intézkedésekre.

Forrás: www.euronews.com