Fordulj jobbra a kacsa után!

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy távoli kis szigeten egy kacsa (helyesen: tőkés réce). A szárnyas egészen pontosan a Csendes-óceán egy apró szigetén, Niue-n éldegélt, 2400 km-re Új-Zélandtól. Senki sem tudta, hogy miként került oda, honnan érkezett. Egy nagy vihar után tűnt fel rejtélyes módon a földdarabon, ahol soha kacsa még előtte nem járt.

Az óceáni kis szigetországnak mindössze 1600 lakosa van, a növényzet rendkívül zöld, buja, a területet mészkősziklák, barlangok, titkos partok és korallzátonyok tarkítják. Számos turista érkezik, különösen Új-Zélandról és Ausztráliáról, főként a híres búvárhelyek és kristálytiszta víz miatt.

Trevor minden bizonnyal akarata ellenére került ide, talán Tonga-ról – ez a legközelebbi sziget, ami 600 km-re esik nyugat felé, de az is lehet, hogy egyenesen Új-Zélandról érkezett 2018 januárjában.

Miután landolt, gyorsan felismerte, hogy van egy kis gond. A szigetnek nincs vizes élőhelye, se egy patak, se egy kis tavacska. Hidrológiai szempontból olyan száraz volt, mint egy szikla. Így a kacsa élőhelye egy sáros útmenti pocsolya lett.

Trevor gyakorlatilag egy celeb lett a szigeten, sőt, tájékozódási pont.

Amikor a New Zealand Herald újságírója, Claire Trevett üdülni ment Niue-re, valaki úgy igazította útba, hogy forduljon jobbra a kacsa után. Miután a zsurnaliszta visszatért Új-Zélandra, Trevett írt egy kis cikket Trevorról, ezzel megalapozva a kacsa nemzetközi hírnevét. Nem sokkal később Trevornak saját facebook oldala is lett.

A madarat jól tartották a helyiek, gondját viselték. Kapott tőlük borsót, kukoricát, rizst, és sok figyelmet. Amikor a vízszint túl alacsony volt a tócsában, a helyiek hoztak még, néha egyenesen a tűzoltóautóból.

Trevor rendszeresen körberepkedett a szigeten, meglátogatva a lakosokat és élvezve a tőlük kapott falatkákat. Barátságot kötött egy kakassal, egy tyúkkal és egy weka-val – utóbbi egy röpképtelen madár, ami itt őshonos – mindnyájan a pocsolya körül éltek.

Néhányan amiatt aggódtak, hogy a kacsa magányos és azt javasolták, hogy vigyék el egy olyan helyre, ahol több kacsa él. Mások fordítva gondolkodtak és Trevornak szerettek volna párt hozni a szigetre. Azonban természetes vízforrás hiányában a kacsa kis pocsolyája éppen egy madárnak volt csak elegendő.

Trevor láthatóan boldog élete sajnos tragikus véget ért 2019. január 26-án, amikor az élettelen teste került elő egy bokor alól. A kacsát kutyák támadták meg. Sokan megemlékeztek a szomorú hírről a közösségi médiában, még az új-zélandi parlament is kifejezte részvétét a sziget lakói felé.

Forrás: www.amusingplanet.com