A tündéri madárkának most pótszülőt keresnek.

Kis híján még tojás alakban megpecsételődött ennek a bájos vándorsólyom-fiókának a sorsa, szülei ugyanis egy sziklapárkányra helyezték 3 „testvérével” együtt. A vándorsólymokról tudni kell, hogy nem raknak fészket, hanem a sziklapárkányon hagyják a tojásokat. Most azonban egy nagy forgalmú sziklaútra került 4 tojás a Mátrában, így sajnos egyet le is sodortak a turisták, mire a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata kimentette a maradék hármat.

A tojások ezután a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson kerültek, ahol gondos vizsgálatot követően kiderült, hogy csak az egyikük mutat életjeleket. A tojás három és fél hétig volt a keltető berendezésben, míg végül, 2017. április 29-én kibújt belőle a kis fióka.

Fotó: Czifrák Gábor/www.kmnp.hu

A kis sólyom egészséges és nagyon jó étvágya van, fehér egeret és galambhúst eszik. Megkezdődött a versenyfutás az idővel, ugyanis fontos mielőbb pótszülőkhöz kihelyezni, mégpedig olyan fészekbe, ahol maximum két hasonló korú fióka van. Ha ugyanis többen vannak, vagy nagyobbak, akkor kilökhetik, illetve háttérbe szoríthatják a táplálkozásnál. Ráadásul a vándorsólymot még a 14. életnapja előtt kell kihelyezni, mert a kéthetesnél idősebb madárnak már káros emberi bevésődései lehetnek, azaz nagyon szelíddé válhat. Ha időben kihelyezzük, későbbi viselkedése ugyanolyan lesz, mint vadon kelt társaié.

Fotó: Czifrák Gábor/www.kmnp.hu

Drukkolunk a tündéri kis fiókának, hogy mielőbb végleges helyére kerülhessen!

Forrás: www.kmnp.hu