Így néz ki, amikor a tervező sosem járt a helyszínen.

Dundein városában, Új-Zéland déli részén találjuk a világ legmeredekebb utcáját. A 350 méter hosszú utca egy mérsékelt emelkedővel kezdődik, majd szép lassan haladva eljutunk a 19 fokos (1:2.86) emelkedőig. Mondhatjuk úgy is, hogy az utca minden 2.86 méteres vízszintes haladásra vetítve 1 métert emelkedik. Annyira meredek a lejtő (vagy emelkedő, attól függ, honnan nézzük), hogy az utat aszfalt helyett betonból építették, nehogy egy meleg nyári napon megolvadva, szépen lefolyjon az egész.

Fotó: Tristan Schmurr/flickr

A különlegesen meredek utca valójában a rossz tervezés eredménye.

A tervezők ugyanis Londonban csücsültek, és nem sok fogalmuk volt a hely topográfiájáról. Egyszerűen az íróasztalnál megrajzolták egy négyzetrácsos papíron az utcákat úgy, hogy egyáltalán nem vették figyelembe a domborzati viszonyokat.

Fotó: Daniel Pietzsch/flickr
Fotó: studio tdes/flickr
Fotó: Luke Chapman/flickr

Ennek eredménye lett, hogy számos utca olyan, mintha hullámvasút alapja lenne ezen a környéken.

Fotó: Gouldy/flickr

Ahelyett, hogy a terveket visszaküldték volna módosításra, az építők egyszerűen elkészítették az utcákat úgy, ahogy a papíron álltak. Néhány út annyira meredek volt, hogy megépíteni is képtelenség lett volna, így ezek nem valósultak meg.

Fotó: David Grant/flickr
Fotó: David Grant/flickr
Fotó: katriG/flickr

A meredekségi versenyt végül a Baldwin utca nyerte, de nyomában lohol az Arnold utca (1:3.6), a Dalmeny utca (1:3.7), és a Calder út is (1:5.4).

Dundein lakói ma már büszkék a különleges utcájukra.

Nyaranta számos jótékonysági rendezvénynek, versenynek ad otthont a lejtő, például a fel-le futásnak, teniszlabda és csokigolyó gurításnak.

Fotó: Oyvind1979/Wikipedia

Forrás: www.amusingplanet.com