Az 5 legcsodásabb erdélyi úticél!

1) Tordai-hasadék

Tordai hasadékFotó: https://hu.wikipedia.org/

Erdély egyik leglátogatottabb természeti látványossága a Tordai mészkő-hasadék. A lenyűgöző vulkáni alkotás a Torockói-hegységben, nem messze Torda városától található és 1938 óta védett terület. A kb. 2 km hosszú szakadékon az Aranyosba ömlő Hesdát-patak folyik át. A hasadék két oldalán Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc húzódik, ezen sziklafalak 250-300 méter magasak.

2) “Hétlétra”

Hétlétra-vízesésFotó: http://regithink.transindex.ro/

Neve alapján akár egy Disney mese helyszíne is lehetne a Nagykőhavas hegyei között meghúzódó Hétlétra szakadéka. A szurdok 160 méter hosszú és 58 méter. A vízlépcsők magassága 2,5 és 15 méter között váltakozik. A “Hétlétra” nevet onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban hét meredek vaslétra teszi lehetségessé.

3) Pádis

PádisFotó: http://www.trekearth.com/

Az Erdélyi-szigethegységben található Pádist és közvetlen környezetét Közép-Európa leglátványosabb karsztegyütteseként tartják számon. A jellegzetes karsztvidéken sziklaszorosok, víznyelők, barlangok, exo-karszt és eróziós jelenségek, búvópatakok, források, szurdokvölgyek, vízesések, dolinák, aknabarlangok, vízgyűjtőtavak, völgyzárógátak, jégbarlangok, hosszú vizifolyosók váltogatják egymást. Egészen biztos, hogy máshol nem látsz ehhez hasonlót!

4) Törcsvári kastély

Törcsvári kastélyFotó: http://www.erdekesvilag.hu/

A Törcsvár falu mellett magasodó monumentális középkori eredetű építmény a legendák szerint maga Drakula gróf otthonaként szolgált. Annyi bizonyos, hogy Hunyadi Mátyás ide záratta be Vlad Tepes havasalföldi vajdát, akit aztán szárnyrakapott a fantázia. A kastély teljes egészében látogatható és tudomásunk szerint teljesen vámpírmentes.

5) Vajdahunyadi vár

Vajdahunyadi várFotó: http://kirandulastippek.hu/

Bár kevésbé fantáziadús történetek lengik körbe, ám annál lenyűgözőbb látvánnyal bír a romániai Vajdahunyadi vár. Alpár Ignác erről mintázta az 1896-os milleniumra készült Városligetben álló Vajdahunyad várat. Emellett igen előkelő címek birtokosa, többek között Európa leglátványosabb kastélyai között, és a középkor építészet remekműveként tartják számon.