Egy rózsa többet mond száz szónál, hát még ezernyi rózsa!

Júniusban már nemcsak a kertekben, de a parkokban és a köztereken is virítanak a szebbnél szebb rózsák. Gyönyörű, fehér, rózsaszín, korallpiros, lazacszínű, krémsárga virágokban gyönyörködhetünk, ha felkeressük a rózsakertek egyikét.

3 kedvencünk Magyarországról:

1. Rozárium, Budafok

Budatétényben, az egykori Kertészeti Kutatóintézet, ma Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató kertjében találjuk hazánk legnagyobb. rózsagyűjteményét. Az intézményben elsősorban nemesítés és kutatás folyik, de egyben génbankként is működik. A rózsaágyások összterülete eléri az egy hektárt, mintegy 1200 féle rózsát csodálhatunk meg bennük! Kiemelkedő a kertben a magyar nemesítésű rózsák gyűjteménye is. Maga a nemesítés egyébként nem gyors munka: átlagosan 8 évig tart!

Rózsakert

A kert elsődlegesen génbank, olyan gyűjtemény, ahol megőrzésre kerülnek azok a fajták és típusok, melyek különleges tulajdonságokat hordoznak „génjeikben”. Ezek lehetnek régi, a köztermesztésből kikopott fajták, igazi történelmi ritkaságok, fel nem használt nemesítési alapanyagok, a természetben spontán módon létrejött mutáns vadrózsák.

A kert fajtagyűjtemény is, és mint ilyen a kertbarátok, nemesítők számára jelent felbecsülhetetlen kollekciót. Mint rózsakert, a kikapcsolódás helye mindenki számára, tekintet nélkül arra, hogy mennyire érdeklődik a botanika iránt.

Keressük meg a kert különlegességeit is, például a zöld rózsát (’Green Rose’), ami egy vad faj, szirmai nincsenek, de a csészelevelek nagy tömege zöld pompont alkot. Különleges csíkos rózsákra is rábukkanhatunk, ilyen pl. az ’Ambossfunken’ és a ’Harry Wheatcroft’ vagy az ősi ’Versicolor’. Ha pedig színváltó rózsát (vagyis olyan, bimbósan fehér vagy sárga rózsát, amely kinyílva bíbor vagy vörös lesz) szeretnénk látni, őket keressük: ’Autumn Spray’, Paint Box’ vagy ’Samba’.

Honlap: http://www.resinfru.hu/rozsakert

2. Antik rózsák zenélő rózsakertje, Luby kastély, Nagyar

A Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje Szatmárban, Nagyarban található. A kastélyt 1877-79-ben Luby Géza építtette, aki korának egyik kiemelkedő alakja volt, a gazdászatnak és kertészetnek szentelte életét. Házát saját maga által tervezett rózsaliget vette körül. Állítólag egykoron olyan pompás rózsákkal büszkélkedhetett, hogy a margitszigeti rózsaliget távolról sem versenyezhetett az övével.

Rózsakert

A vidéken csak „rózsakirálynak” nevezték, kertészeti könyvtárának is csodájára jártak. Az ő rózsakertjét próbálták a felújítás során rekonstruálni. Hangulatos sétát tehetünk a rozáriumban az 5000 rózsatő, szobrok és csobogók között, kellemes háttérzenét hallgatva.

Honlap: http://luby.kibernet.hu/

3. Szolnok, Rozárium, A magyar rózsák kertje

Szolnokon, a megyeháza és a Verseghy park közötti területrészen egykoron egy közkert volt, amely a Tisza-parti séta-kerttel szoros kapcsolatban állott, de önálló egységet képezett. A korra jellemző, szabályos szerkesztésű, úgynevezett mértani kert volt, illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott. Itt került kialakításra a rozárium, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákat csodálhatunk meg.

Rózsakert

A magyar nemesítésű rózsák jellemzője, hogy rendkívül dekoratív fajták, rezisztensek (ellenállók a betegségeknek) és szárazságtűrők, hiszen erre lettek nemesítve. Ezek a hazai fajták ma már jórészt csak nemesítő telepeken, fajtagyűjteményekben fordulnak elő, a kereskedelmi forgalomban gyakorlatilag nincs szerepük, mert a külföldi (spanyol, olasz, holland) fajták elözönlik a piacot. A Rózsakertben járók a történeti áttekintés mellett a fajták elrendezéséről, és a magyar rózsanemesítés múltjáról is tájékoztatást kaphatnak. Barangoljunk ebben a csodálatos parkban, és fedezzük fel a magyar nemesítőktől származó Noémit, Mohácsot, Ruzsát, Tündér Ilonát és társait!

Honlap: http://info.szolnok.hu/alap.php?mid=47&aktid=135

3 kedvencünk a nagyvilágból:

1. Butchart Gardens, Brentwood Bay, Kanada

A világ egyik leggyönyörűbb kertje, hatalmas fajgazdagsággal, elképesztő növényekkel, ragyogó színekkel. Nyáron ebben a kertben is a rózsák kerülnek porondra, tőlük illatozik az egész környék. A kert alapítója, Jennie Butchart, férjével együtt Kanada nyugati partján telepedett le az 1900-as évek elején. 1906 és 1929 között hozta létre a Rózsakertet, az Olasz kertet, a Japán kertet, és a birtok többi részét. Mesés napot tölthetünk el a Rózsakertben, rózsalugasok, szökőkutak között, de a többi terület is lenyűgöző, nem véletlenül tartják ezt a világ egyik legszebb kertjének.

Rózsakert

Honlap: http://www.butchartgardens.com/

2. Európa Rozárium, Sangerhausen, Németország

A világ legnagyobb rózsagyűjteményével büszkélkedő Rozáriumban 8500 fajtát csodálhatunk meg! A 13 hektáron elterülő birtokon történelmi és veszélyeztetett rózsafajtákat is őriznek. Itt találjuk a legnagyobb vadrózsagyűjteményt is, egyedülálló a kúszórózsák és moharózsák szekciója is.

Rózsakert

Honlap: http://europa-rosarium.de/

3. Roseraie du Val-de-Marne, Franciaország

Varázslatos, több, mint 100 éves rózsakert, a rózsanemesítés egyik nagyhatalmát képviselő Franciaországban. A Párizs közelében található rozárium feltehetően a világ első rózsakertje volt, alapításának éve 1894. Az ágyásokban, pergolákon, rózsaalagutakban összesen 3177 rózsafajtában gyönyörködhetünk.

Rózsakert

Honlap: http://www.roseraieduvaldemarne.fr/roseraie_internet_2010/