Megesett már veled, hogy kissé túltoltad a sómennyiséget, és – némi képzavarral élve – a leves ment a levesbe? Mostantól ez nem probléma: mutatunk 5 trükköt, amellyel az elsózott leves is menthető!

1. A legegyszerűbb természetesen egy kis plusz vizet adni a leveshez, így csökkentve a só koncentrációját. A módszer hátránya, hogy a víz befolyásolja az ízt, így nem mindig a legszerencsésebb megoldás.

2. Ha esetleg olyan sok levest főztél, hogy nem fért el egy lábasban és az egyik adag nincs még megsózva, egyszerűen tegyél át a sótlan adagból a sósba. Nem igényel különösebb magyarázatot: mivel az összetétel ugyanaz, az ízhatást nem befolyásolja.

3. Tegyél egy zacskó rizst a levesbe. A nyers rizsnek remek a nedvszívóképessége (erről írtunk már itt), így fel tudja szívni a fölös sómennyiség egy részét.

4. Néhányan a cukorra esküsznek. Dobj egy kockacukrot a levesbe, várd meg, amíg feloldódik, majd kóstold meg. Ha még mindig sós, ismételd addig, amíg eléred a megfelelő ízhatást.

5. A jó nedvszívó képességgel rendelkező ételek (pl. burgonya, tészta, galuska) is sokat segíthetnek. Ha a receptben szerepelnek, egyszerűen adj hozzá belőlük még. Ha nem, hámozz meg néhány krumplit és főzd őket a levesben 10-15 percig. Elég ügyes megoldás, ugyanis a burgonya felveszi a só egy részét, de nem befolyásolja az ízt.