Legrosszabb rémálmaink egyike, hogy értékes mobiltelefonunk véletlenül beleesik a fürdővízbe (vagy ami még rosszabb, a wc-be), esetleg a strandon a zsebünkben felejtjük a csukafejes előtt. Mutatjuk, mi a teendő, hogy hasonló esetekben mérsékeljük a kárt és legalább a lehetőséget megadjuk szegény kütyünek a túlélésre.

1. Azonnal vegyük ki a vízből.

Tudjuk, teljesen evidens dolog, de ha a “sokktól” neadjisten lefagyunk, jelentősen csökken az esély a készülék megmentésére. Ebben a helyzetben minden másodperc számít, cselekedjünk villámgyorsan.

2. Kapcsoljuk ki.

A legtöbb telefon azonnal kikapcsol, ha víz éri, de ha mégsem, akár az akkumulátor azonnali kiszedésével áramtalanítsuk a készüléket. Ez megelőzi a rövidzárlatot.

3. Vegyük ki az akkumulátort (ha lehetséges).

Egyre több telefonban nem kivehető már az akkumulátor, de ha mégis, azonnal tegyük meg. Ahogy az előző pontban írtuk, ne süssük meg a telefont, ha nem muszáj.

4. Távolítsuk el az összes perifériát (fülhallgatót, SIM-kártyát, memóriakártyát, stb).

Miután ezt megtettük, egy mikroszálas törlőkendővel töröljük szárazra a telefont és az összes kiegészítőjét, sőt lehetőleg az összes bemenetbe tuszkoljuk be a kendőt, amennyire lehet. Papírtörlőt ne használjunk, mert a leszakadó apró rostok további károkat okozhatnak az érzékeny áramkörökben.

5. Tegyük egy vákuumtasakba.

Lezárás után szívjuk ki a levegőt a tasakból. A keletkező vákuum a kívülről elérhetetlen részekből is eltávolítja a vizet.

6. Helyezzük egy tál nyers rizsbe, vagy más nedvszívó anyagba.

Nem legenda: a főzetlen rizsnek remek a nedvszívóképessége, így képes a belső részekből is kiszívni az ott lévő nedvességet. Hagyjuk állni benne a készüléket és az alkatrészeket 2 napig. Ha nincs otthon rizs, keressünk más nedvszívó anyagokat, például szilikagélt (tudjátok, ezek a kis tasakok pl. cipősdobozokban), vagy macskaalmot.

7. Kapcsoljuk be… és reménykedjünk.

Bár minél nagyobb a “vízkár”, annál nagyobb a tönkremenetel esélye, legyünk optimisták. Nagyon fontos, hogy adjunk legalább 2 napot telefonunknak a teljes kiszáradásra, mert ha türelmetlenek vagyunk, csak a maradandó károsodás kockázatát növeljük. És ha nem jön be… legalább megpróbáltuk.

Mobiltelefon

Mobiltelefon Rizs