Összedobnak egy takarót, amíg sorba állnak.

Nem lehetett nem észrevenni, amit a finn olimpikonok műveltek a téli olimpián: kötögettek a sorukra várva, lazításképpen, rajtoló társuknak szurkolva. Nem hoztak magukkal elég sapkát, vagy fáznak és mellényt kötnek? Mi a fene folyik itt?

Természetesen a nézők, szurkolók is felfigyeltek a szokatlan jelenségre, az internetet elárasztották a képek és a kérdések.

A snowboardosok edzője, Antti Koskinen például lazán csattogtatta a kötőtűit, miközben a versenyzője éppen indulni készült az aranyéremért. Nem egy idegbeteg tréner, az biztos. A többiek ilyenkor szoktak utolsó pillanatos tanácsokat ordítani, vagy biztatóan hátba veregetni. Nem úgy Koskinen.

https://twitter.com/teruterubouzu/status/962145505353633793?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mnn.com%2Flifestyle%2Farts-culture%2Fstories%2Fwhy-finnish-olympians-are-knitting

„Vidám hangulatban szerettünk volna rajtolni, egyszerűen jó kedvvel szeretnénk elindulni, úgyhogy pontosan erre van szükségünk”– mesélte Koskinen a sajtótájékoztatón.

„Amikor azt látom, hogy Antti kötöget, egyszerűen muszáj nevetnem, nem görcsölök”– tette hozzá Roope Tonteri snowboardos.

„Nem bánnom, ha kinevetnek”– helyeselt Koskinen. – „Nem a csiripelés az, amire mindenkinek szüksége van ilyenkor.”

Természetesen, a finn csapat tagjai a sajtótájékoztató alatt is kötöttek.

https://youtu.be/hC4x9fw0VZE

Ez az egész kötögetés egyébként nem teljesen új keletű dolog, már 2014-ben Szocsiban is előkerültek a kötőtűk, a csapat közösen dolgozott egy sálon, amit a 2016-ban nyári olimpiára menő társaik kaptak.

Idén a kötögetés azonban nem csak feszültség levezető, de nemesebb célt is szolgál. A finn csapat most egy takarót köt az elnök újszülött kisfiának. Sauli Niinisto finn elnök és felesége, Jenni Haukio első közös babája február 2-án született.

Nem mindenki száll be a közös pokrócba, Eetu Nousiainen síugró például saját sállal birkózik meg. „Remek takaró lesz belőle az elnök kutyájának” – viccelődtek vele a társai.

Forrás: www.mnn.com