Nem pusztán ízlések és pofonok vannak a háttérben.

Azok közé tartozol, akik szeretik a koriandert, vagy azok közé, akik ki nem állhatják ezt a fűszert? Ha az utóbbi tábort erősíted, nem vagy egyedül! Becslések szerint az emberek 4-14 %-a ehhez a kisebbséghez tartozik.

Azok, akik nem bírják elviselni a koriander jellegzetes ízét és illatát, a legkisebb csipettől is undorodnak. Szerintük a fűszernövénynek olyan íze van, mint a szappannak.

Kutatók úgy döntöttek, végére járnak ennek a kérdésnek. Mintegy 30 000 embert faggattak ki arról, hogy mi a véleményük a korianderről: hogyan ízlik nekik, szeretik-e, vagy ellenkezőleg. Most jön az érdekesség: a kutatók úgy találták, hogy a korianderutálókban van valami közös (a korianderutálaton túl, persze).

Koriander

Az elvégzett vizsgálatok szerint azok a résztvevők, akik azt állították, hogy szappan- vagy tusfürdőíze van a koriandernek, rendelkeztek bizonyos szagló receptort kódoló génekkel, és a szappan illatát is kitűnően érezték. Mindnyájukban jelen volt egy olyan gén, amelyik az aldehidek illatát érző receptort kódolja. Ugyanakkor voltak olyanok is, akiknél ott volt a gén, de nem viszolyogtak a koriandertől, és fordítva: nem volt ilyen gén kimutatható, de mégis rajongtak a korianderét. A kutatók ezek alapján azt feltételezik, hogy legalább 3 másik gén játszhat szerepet a koriander utálatban.