Közösségi tér.

Úgy fest, mint egy földönkívüli civilizáció, pedig a takaros kertváros Dániában, Koppenhága külvárosában található. A drónnal készült felvételeken elképesztő szabályossággal megtervezett kerteket és házakat látunk, így nem csoda, hogy elsőre a titokzatos gabonakörök ugranak be.

Brøndby kertvárosában azonban a körök középpontjában parkolót és közös területet találunk, ekörül helyezkednek el a házak és a kertek.

A tökéletes helykihasználásra törekvő lakóparkban azok a dánok vesznek lakást, akik a nagyvárosban nem tudnak kertész vénájuknak hódolni és nélkülözni kénytelenek a zöldfelületet.

A tervezéskor Erik Mygind tájépítész 1964-es elképzelése volt az alapkoncepció, ő úgy gondolta, hogy a kör alakú elrendezés a szociális kapcsolatokat erősíti. A bérlés átlagosan 45 000 Ft havonta, azonban csak a melegebb hónapokban, áprilistól októberig lehet itt élni.

Egy nevadai, de Németországban élő fotós, Henry Do készítette a lélegzetelállító felvételeket. Henry Dániában töltötte a szabadságát, és a helyiek tettek neki említést a helyről, néhányuknak ugyanis kertje van a fura településen.

A nagyvárosok problémája világszerte a kevés hely, az embereknek nem csak az életterük csökken, de az a terület is, ahol némi zölddel kerülhetnek kapcsolatba. A szakemberek szerint ez a fajta területkihasználás megoldás lehet. A 18. századi hagyományos dán falvak mintájára készült kertvárosban a központi rész egyfajta közösségi térként is működhet, ahol az emberek összefuthatnak, válthatnak pár szót, a gyerekek játszhatnak, közösség formálódhat.

Forrás: www.dailymail.co.uk