A tehetséges Mr. Blob.

A párizsi állatkert (Paris Zoological Park) legnagyobb sztárja jelenleg nem egy cuki bébizsiráf, vagy egy bölcs elefánt, hanem egy olyan képződmény, amely felfedezése óta, azaz 40 éve zavarba hozza a tudósokat. A hírességet nemrég mutatták be először a publikum számára. A közönség a sárga fazont egy darab fán láthatja.

Blob egy élőlény, a természet egyik misztikuma. A világossárga valami egyetlen sejt, de így is többre képes, mint a legtöbb ember sejtek milliójával.

Elméleti szinten Blob, a 900 nyálkagomba egyike (latin neve Physarum polycephalum) – a képződmény intelligenciájáról híres, annak ellenére, hogy nincs agya. És mégis, Blob képes megoldani egy útvesztő feladatot, kijut a labirintusból is különösebb izgalmak nélkül.

És ami még döbbenetesebb: ha két blobot teszünk össze, az egyik átadja a tudását a másiknak. Agy nélkül tanul.

Ösztönösen tudja, hogy merre vannak a finom falatok számára (gombák vagy baktériumok), szem, orr nélkül megtalálja azokat (sőt lábak vagy száj nélkül fel is falja).

Az emberekben kétféle ivarú sejt lehet: nő vagy hímivarú. Ezeknél a nyálkagombáknál azonban jóval több sejt határozza meg, hogy két egyén tud-e párosodni egymással.  Blobnál 720 ilyen kombináció létezik.

Blob egyébként egy 1958-as filmből kapta a nevét, amelyben egy rémes zselés ragacs falt fel mindent egy amerikai kisvárosban.

Blob az egyik legkülönlegesebb élőlény jelenleg a Földön. Már évmilliók óta itt van, mégis, fogalmunk sincs, hogy mi is ez tulajdonképpen: egyes tulajdonságaiban állatokra emlékeztet, de kinézetében gombára hasonlít, viszont van, amiben növényként viselkedik.

Forrás: www.mnn.com, kép: Paris AFP