Szent virág.

A kínai Jiangxi provinciában, Guangchang mellett hihetetlen virágmező fogadja az arrajárót: mindent beborítanak a rózsaszín virágú lótuszok.

Az óriási virágmező 1.08 km²-es kiterjedésű és több ezernyi gyönyörű, virág nyílik rajta. A lótuszültetvény teljes területe több mint 60 km²-t foglal el. Évente kb. 8 millió kg fogyasztható növényi rész kerül ki innen.

A Guangchangban élők szerették volna hitelesíteni a rekordot, mert abban reménykednek, hogy a lótuszmezők még több turistát vonzanak majd a régióba.  A világ legnagyobb lótuszmezejét a Guinness-bizottság is hivatalosan elismerte.

A lótuszok vízi-mocsári növények. Nagyméretű leveleik a víz felszíne fölé emelkednek, a virágok sziromlevelei spirális elrendezésűek. Érdekesség, hogy magvaik nagyon hosszú ideig megőrzik a csíraképességüket, sikerült egy 1288 éves indiai lótusz magját is már csíráztatni.

Ázsiában az indiai lótusz őshonos, ennek virágai fehérek, rózsaszínesek vagy pirosak. A növény minden része ehető. Az ősi ázsiai kultúrákban a lótusz rendkívül erős szimbólum, a megtisztulás és újjászületés jelképe, a buddhizmus legfontosabb növénye. A lótusz az egyik legszentebb virág, India és Vietnám nemzeti virága.

Forrás és képek: www.guinnessworldrecords.com

A kiemelt kép illusztráció.