Hupikék törpike a vízben.

A lingcod egy tőkehalféle, Észak-Amerika nyugati partjainál él, általában barnás-vörös vagy szürkés bőre és fehér húsa van. Azonban különös módon nagyjából minden ötödik példány kívül-belül neonkék.

A halászok és a tengeri herkentyűket imádók körében is népszerű, ízletes húsú fal. A tenger fenekén pásztázó állat akár 152 cm hosszúra is megnőhet. Falánk ragadozó, lényegében mindent felfal, ami az útjába akad, míg neki csak a halászok és pár fókafaj miatt kell aggódnia.

Fish4002 - Flickr - NOAA Photo Library

Gyakran törp-tőkehalnak nevezik, mivel az egyedek kb. 20%-ának neonkék a húsa, ami miatt egy földönkívülire, hupikék törpikére vagy egy nukleáris sugárzás túlélőjére emlékeztet.

Érdekes módon, noha a tudósoknak vannak elméleteik a bizarr színnel kapcsolatban, még mindig nem tisztázott egyértelműen, hogy miért és hogyan alakul ki a kékség.

2016-ban egy tengerbiológus Aaron Galloway egy lándzsahalászaton kifogta élete első kék lingcordját. Amikor megpróbált többet megtudni a kívül-belül kék halról, felfedezte, hogy nem sok információ áll rendelkezésre. Noha már korábban is ismerték a halat, komoly kutatások nem foglalkoztak az élőlénnyel.

Azt tudjuk, hogy a kék szín egy epe festékanyag, a biliverdin eredménye, de nem tudni, hogy miként festi be a hal húsát és az sem világos, hogy miért csak egyes példányok lesznek kékek. Galloway ezt kívánta vizsgálni, 2000 példányt befogva az Egyesült Államok partvidékéről.

Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy a kék húsú hal előfordulási valószínűsége nagyobb a sekély vízben és a viszonylag kisebb mérettel rendelkezők között. A kék hús előfordulási gyakorisága 4-25 %-ig terjedt, a régiótól függően. Azonban ezen elemzések egyike sem adott igazi választ a kérdésre.

Úgy tűnt, hogy az ivar is szerepet játszhat a kékségben, mivel a kékhúsúak 80%-a nőstény volt, de ugyanakkor 20% hím.

Az, hogy a kék egyedek a sekélyebb vízben élnek, utalhat arra, hogy a szín jobb védelmet ad az UV sugárzással szemben, míg néhányan úgy vélik, hogy a biliverdin speciális táplálékból származik. A tudósok előálltak a zsírokat nyomonkövetve egy olyan elmélettel is, hogy a kék hal éhezik vagy táplálkozási stressznek van kitéve.

A halrajongók minden gond nélkül fogyasztják a kék halat, sőt a többség nem is vesz észre semmi különöset, mert a  főzés hatására a hal húsának színe a megszokott fehérré változik. Elmondásuk szerint meglehetősen finom.

Forrás: www.odditycentral.com