A cigarettacsikk éri a legtöbb pontot.

Japán lenyűgözte a világot, amikor TV-ben láthattuk, ahogyan a futball világbajnokság egyes meccsei után összeszedik a szemetet a szurkolók a lelátókon. Az ázsiai szigetországban olyan magas szintre fejlesztették a szemétszedést, hogy gyakorlatilag egyfajta sport lett, amelyben már versenyeket is rendeznek.

A SpoGomi a ‘sport’ és a ‘gomi’ (japánul a szemét) szavak kombinálásával képzett kifejezés, egy új sport, népszerű vetélkedés. A versengés során 3-5 fő csapatok próbálják a lehető legtöbb szemetet gyűjteni.

Japán nemrégiben bejelentette, hogy megrendezi az első SpoGomi Világkupát 2023 novemberében, ahova a világ minden részéről várnak csapatokat. A versengés során Tokió utcáin zajlik majd. Minden csapatban 3 fő indulhat, nekik 60 percük lesz arra, hogy egy meghatározott területről szemetet szedjenek. Lényeges, hogy a hulladékot megfelelően kell szortírozni a különféle színű zsákokba (éghető, újrahasznosítható műanyag, fémdobozok stb.). Amikor az idő lejár, a szemetet lemérik és természetesen ellenőrzik a szétválogatást is.Ha holtverseny alakulna ki, akkor pontozás alapján a hulladék minősége dönt (a cigarettacsikk jelenti a legtöbb pontot).

Japánban egyébként már 2008 óta rendeznek helyi SpoGomi versenyeket. Az új sport igen népszerűvé kezd válni, gyorsan terjed. Komoly szabályai vannak, például biztonság okokból tilos forgalmas utak vagy vasúti sínek mentén szedni a szemetet, A sportolók mindegyike vastag kesztyűt visel és szemétszedő fogókat is használhatnak.

A SpoGomi valójában nem a díjazásról szól, a résztvevők egyszerűen élvezik a versengést, a csapatként dolgozást, a szabadban töltött időt és természetesen örülnek annak, hogy a városok tiszták.  A szervezők kiemelik azt is, hogy a szigetországnak különösen fontos, hogy még  a szárazföldön összeszedjék  a szemetet és ne kerüljön az óceánt pusztító hulladékok közé.

Forrás: www.odditycentral.com