Enyhe volt a tél.

Idén Dévaványán szálltak le az első gólyák: 3 madár érkezett meg február 23-án. A telelőhelyről hazatérő fehér gólyákról a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága számolt be a honlapján.

Ebbe a térségbe általában március közepén érkeznek vissza az első madarak, de most vélhetően az enyhe télnek köszönhetően hamarabb landoltak a fészekben. A gólyáknál a hímek jönnek előbb és a nőstény visszatéréséig kicsinosítják, rendbe beteszik a fészket. Most vélhetően nem lesz gond az élelemszerzéssel sem, hiszen a föld már nem fagyott és nincs hótakaró sem.

Békés vármegyében az utóbbi években 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma, közülük február 23-án megérkezett az első három madár. Mindhármukat azóta is rendszeresen látják Dévaványa térségében és a jelentések szerint jó erőben vannak.

2022-ben az első gólya még korábban jött, Kele 2022. január 24-én landolt a Kis-Balatonhoz közeli fészkében. Akkor nagyobb aggodalomra adott okot a téli érkezés, Kelét etetni is kezdték a helyiek.

Fontos tudni, hogy minden évben maradnak hazánkban országszerte áttelelő gólyák. Ők vagy sérültek, gyengék vagy más okból nem vonulnak, viszont a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a madarak inkább kényelemből maradnak itthon.

A gólyák egyébként bírják az akár -20◦C-os hideget is. Nem azért mennek Afrikába, mert ott meleg van, hanem azért, mert a téli időszakban nehezen találnak itthon eleséget, azaz rovarokat, kisrágcsálókat, hüllőket.

Ha telelő gólyát látunk a városokban, községekben vagy külterületeken, először mindig jelezzük az esetet a helyileg illetékes Nemzeti Parknak és a helyileg illetékes természetvédelmi felügyelőségnek. Utána pedig, ha etetni szükséges az állatot, azt meghatározott szabályok szerint, a Mályi Madármentő Állomás tanácsai alapján tegyük (ezeket megtaláljuk az interneten).

Forrás: www.kmnp.hu